De AEX klimt het hardste van de Amsterdamse beursindices sinds het herstel van februari. De kleine en middelgrote fondsen blijven achter. In de Verenigde Staten is het juist andersom.

Op de Amsterdamse beurs deden de grootste bedrijven het beter dan de kleinere ondernemingen. De AEX-index, die bestaat uit de 25 grootste aan het Damrak genoteerde bedrijven, steeg sinds het dieptepunt van dit jaar op 11 februari met iets meer dan 16 procent.

De MidKap-index, van de 25 middelgrote Amsterdamse bedrijven, klom in dezelfde periode minder hard, met 14 procent. De middengroep deed het daarmee wel beter dan de kleinere fondsen.

De AScX-index, die bestaat uit 25 kleine Amsterdamse beursfondsen, steeg sinds 11 februari het minst hard van de drie, met 13,1 procent.

Over de eerste maanden van 2016 blijven de AMX en AScX ook achter bij de AEX. Die staat in 2016, als we de eindstand van donderdag meenemen, ongeveer 1,9 procent in de plus. Daar kunnen de AMX (negatief rendement van zo'n 4 procent) en de AScX met een min van 3 procent niet aan tippen.

In VS is het andersom

Uit een recent verschenen onderzoeksrapport van Bespoke blijkt dat het binnen de S&P 500-index, die bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, juist andersom ligt: de kleinere bedrijven doen het beter sinds februari. "Hoe kleiner hoe beter", concluderen de onderzoekers.

Bespoke verdeelde de 500 bedrijven uit de S&P in 10 groepen van 50 bedrijven. De groep van 50 kleinste bedrijven uit de index liet sinds 11 februari een gemiddelde koersstijging zien van 42,5 procent.

De kleinere fondsen deden het daarmee veel beter dan de groep van 50 grootste S&P-bedrijven. Die groep realiseerde in dezelfde periode gemiddeld een koerswinst van 11,7 procent. De gemiddelde koersstijging van de groep grootste bedrijven was zelfs het allerkleinste.