Steeds meer marktexperts adviseren de laatste tijd om actief aandelen te zoeken, maar volgens beurslegende Jack Bogle heeft dat geen zin.

Volgens Jack Bogle, bekend als koning van passief beleggen, heeft het helemaal geen zin om te jagen op koopjes. "Er bestaat niet zoiets als een 'stock picker's' markt", zei Bogle tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC.

In tegenstelling tot Bogle hebben veel marktexperts in de afgelopen tijd juist geadviseerd om te investeren op basis van het koersverloop van een aandeel en niet te letten op de marktomstandigheden.

Beleggers moeten koers houden

Bogle, oprichter van fondsenhuis Vanguard Group, adviseerde beleggers eerder al om koers te houden tijdens de marktschommelingen aan het begin van het jaar. Nu zegt hij dat beleggers rekening dienen te houden met minder hoge rendementen.

Maar dat is volgens Bogle geen reden om van zijn geloof in passief beleggen af te stappen. "Als je in de markt zit voor de lange termijn dan moet je de marktrendementen accepteren, wat die ook mogen zijn", zegt hij bij CNBC.

Bogle vervolgt: "Ik zie een decennium met rendementen die niet zo goed zullen zijn als de jaarlijkse rendementen van 12 procent die we in de afgelopen 70 jaar hebben gezien."

Voor het komende decennium verwacht Bogle een beleggingsrendement van 5 procent per jaar, maar dat is volgens hem beter dan niets en zeker geen reden om uit de markt te stappen.

Obligaties of aandelen?

Op de vraag of obligaties beter zijn dan aandelen antwoordde de beurslegende dat obligaties in termen van waardering net zo "slecht" zijn als aandelen. Volgens hem is er weinig verschil tussen aandelen en obligaties wanneer beleggers kijken naar het werkelijke rendement en de inflatie.

"Beleggers zijn grappige mensen", zegt Bogle. "We hebben liever een rendement van 5 procent bij een inflatie van 8 procent, dan een rendement van 2 procent zonder inflatie, hoewel de laatste optie natuurlijk de betere investering is."