Wie graag wil beleggen in economische trends die het in de toekomst gaan maken, doet er goed aan te kijken naar de toeleveranciers die de trend mogelijk maken.

Het is een van de tips die beleggers Henk Grootveld en Jack Neele van Robeco geven in een artikel over trendbeleggen. Het wordt de zogenaamde 'emmertjes-en-schepjes-strategie' genoemd.

Bij trendbeleggen gaat het om ontwikkelingen die de toekomst vormgeven en de bedrijven die die ontwikkelingen gaan uitwerken. Het probleem daarbij is dat het moeilijk is aan te wijzen welke bedrijven dit zullen gaan worden.

Daarom geven Grootveld en Neele de tip om niet zozeer op zoek te gaan naar welke bedrijven precies de winnaars zullen worden, maar te kijken naar de toeleveranciers.

Google, Tesla of de batterijfabrikant

Als voorbeeld geven de Robeco-beleggers de zelfrijdende auto. Het is nu nog moeilijk om te bepalen wie de eerste succesvolle zelfrijdende auto op de markt gaat brengen: Google, Tesla of wellicht een traditionele autofabrikant.

"Maar wat beleggers wel kunnen weten", staat in het Robeco-artikel, "is dat zulke auto's vol sensoren zitten en elektrisch worden aangedreven. Dus kunnen ze beleggen in fabrikanten van sensoren en batterijen."

Robeco-experts Neele en Grootveld geven in het artikel nog een aantal do's en don'ts voor trendbeleggen. Een daarvan sluit aan op de bovengenoemde tip: zoek niet naar winnaars, maar vermijd verliezers.

Die tip stut ook op het idee dat het moeilijk is om te voorzien wie de winnaars worden. Gemakkelijker is het volgens Neele en Grootveld om verliezers te vermijden, zoals Nokia en Kodak in het verleden zijn geweest.