De huidige stand van zaken in de wereldeconomie is hetzelfde als 1999 voor het westen of 2008 voor China, als we sommige analisten moeten geloven. 

De website Barron's citeert uit onderzoek van Research Affiliaties dat 'extreme parallellen' ziet tussen de huidige economische situatie en die van het eind van de jaren negentig, vlak voor het barsten van de 'dot-com bubble'.

Ook toen daalden de inflatieverwachtingen, maakten valuta van opkomende markten een vrije val, waren aandelen op opkomende markten relatief aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van westerse aandelen, vertoonde de obligatiemarkt extremen en lieten groeiaandelen waardeaandelen achter zich.

In 2000 knapte de internetzeepbel, die wereldwijd een lichte maar onverwacht hardnekkige recessie veroorzaakte in veel westerse landen.

Research Affiliaties denkt dat de komende tien jaar voor ontwikkelde landen opnieuw mager worden. Beleggers zouden zich vooral moeten richten op een zo optimaal mogelijk gespreide beleggingsportefeuille, met de nadruk op zogenoemde waarde-aandelen.

Soros over China

Als ontwikkelde markten weinig te bieden hebben, is het dan wellicht een idee de nadruk op opkomende markten te leggen als belegger? Helaas, ook daar liggen de doemscenario's klaar.

Zo vergelijkt beursgoeroe George Soros de huidige situatie in China met het omineuze beursjaar 2008, toen de Amerikaanse huizenmarkt in elkaar klapte.

's Werelds tweede economie steekt zich steeds dieper in de schulden om de groei op peil te houden. Dat gaat een keer mis en net als in 2008 is vastgoed de lont in het kruitvat, aldus Soros die wijst op de recente opleving van de Chinese bouw- en vastgoedsector.

Afgelopen week luidde de Chinese staatssecretaris van Financiën de noodklok over de omvang van de bedrijfsschulden, die geraamd wordt op 160 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het IMF waarschuwt dat banken circa 1.300 miljard dollar hebben geleend aan Chinese bedrijven, die onvoldoende verdienen voor de rentebetalingen.