Sommige beleggers zweren bij de bekende beurswijsheid: "Sell in May and go away." Zal deze strategie dit jaar ook werken?

Het is een evergreen in de beleggingswereld: "Sell in May and go away, but remember to come back in September". De strategie, ook wel de Halloween-strategie genoemd, komt er op neer dat de belegger er goed aan doet om zijn aandelen in mei te verkopen om in september weer terug te kopen.

Volgens de theorie zou het gemiddelde rendement in de zomermaanden veel lager liggen, en zou het dus beter zijn om in die periode minder actief te zijn.

Nu is de maand april bijna achter de rug en beleggers staan voor de vraag of ze de strategie ook dit jaar rendabel zal zijn. In het afgelopen jaar bleek het in elk geval geen verkeerde keuze te zijn.

De crash op de Chinese aandelenbeurzen zorgde vorig jaar voor een onrustige zomer en in Amsterdam zakte de AEX-index in de periode van 27 april tot 24 september met zo'n 100 punten.

Dit jaar misschien anders

Stefano Prosperi, de baas van het hedgefonds Kairos, stelde tegen zakenzender CNBC dat de beurswijsheid "sell in May and go away" zich statistisch en historisch gezien heeft bewezen. Maar dit jaar zal het volgens hem misschien anders zijn.

"Dit jaar zijn we op de verkeerde voet begonnen. De markten verrasten velen van ons met de correctie die we hebben gezien in de eerste weken van het jaar en het is daardoor mogelijk dat de zaken deze zomer toch wat anders zullen verlopen", aldus Prosperi.

Ook hedgefonds RBR Capital waarschuwt dat beleggers mogelijk winsten zullen opofferen indien ze besluiten in mei uit te stappen en de zon op te zoeken. "We zullen helaas door moeten werken tijdens de zomer", grapte Rudolf Bohli, de baas van RBR Capital, tegen CNBC.

Bohli, die vooral positief is over Europese aandelen, voorziet een sterke zomer als gevolg van de grote verkoopgolf aan het begin van het jaar. De grote risico's voor de markt zijn volgens de hedgefondsmanager het Britse EU-referendum op 23 juni en de schuldproblemen van Griekenland.

Maar als er een oplossing wordt gevonden voor Griekenland en het referendum achter de rug is zouden de Europese markten volgens Bohli met 20 procent kunnen stijgen. Hij adviseert dan ook om Europese aandelen en Griekse banken te kopen.

Lange termijn

Investeerders met een langetermijnhorizon hebben vaak een hekel aan de 'sell in May'-strategie. De nadelen van de timing van het in- en uitstappen wegen volgens hen niet op tegen de mogelijke voordelen.

"We richten ons op de bedrijven die het volgens ons goed doen en goed zullen blijven doen, en niet zozeer op de timing van de aankoop", zegt Joseph Oughourlian, mede-oprichter van Amber Capital bij CNBC.

Ook de fondsmanagers die zich juist wel bezighouden met de timing van de aankoop en verkoop van aandelen, zien meestal geen heil in de 'sell in May'-strategie. Harald James Otterhaug van Oslo Asset Management: "We geloven niet in dit soort seizoensmatige strategieën. We proberen aandelen goedkoop te kopen en duur te verkopen."