De startup Digix maakt het rendabel om digitaal te handelen in kleine hoeveelheden goud. Daarbij maken ze gebruik van Ethereum, een gedecentraliseerd platform dat slimme contracten kan afsluiten.

Ethereum maakt gebruik van dezelfde technologie als de virtuele munt bitcoin: de blockchain. Dit is een openbaar, decentraal register waarin alle transacties staan die ooit zijn gedaan. Deze technologie maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van een derde partij een betrouwbare transactie uit te voeren.

Waar bitcoin alleen een digitale vorm van geld is, gaat Ethereum een stap verder: je kunt er onder meer digitaal contracten mee afsluiten, de zogeheten smart contracts. Daarmee kunnen op termijn tussenpersonen als een notaris overbodig worden. Grote banken als ABN Amro, Banco Santander en Goldman Sachs experimenteren al met de technologie.

Bedenker van het gedecentraliseerde platform is Vitalik Buterin, een 22-jarige Rus die opgroeide in Canada en momenteel woont in Zwitserland. Met Ethereum wil hij de mogelijkheden van de blockchain ontsluiten voor een groter publiek.

Ethereum is een platform boven op de blockchain met een eigen programmeertaal. Ontwikkelaars hoeven zich niet te verdiepen in de ingewikkelde blockchain-technologie, maar kunnen via Ethereum makkelijk blockchain-applicaties bouwen. Deze heten ook wel dapps, een samentrekking van decentralized apps. Ethereum is als het ware een app-winkel voor de blockchain.

Digitale coupons

Eén van de bedrijven die op het Ethereum-platform een applicatie heeft gebouwd is het Singaporese Digix. De startup maakt het mogelijk om digitale eigendomsbewijzen van fysiek goud te verhandelen, schrijft Forbes. Eind maart haalde het bedrijf voor dit idee 5,5 miljoen dollar op via crowdfunding, tien keer meer dan verwacht. En dat in slechts twaalf uur tijd.

Digix geeft digitale coupons uit, DGX geheten, die de waarde van 1 gram goud vertegenwoordigen. Letterlijk, want voor elke coupon koopt Digix fysieke goudstaven. Drie erkende opslagbedrijven zorgen voor de levering, opslag en audit van het edelmetaal.

Goud verhandelen rendabel

Met dit initiatief zet de Singaporese startup het handelen in goud op z'n kop. Normaal gesproken betaal je voor een hoeveelheid goud die je koopt een percentage boven op de werkelijke waarde van het edelmetaal, als je kijkt naar de goudprijs. Hoe kleiner de hoeveelheid, hoe duurder het goud relatief wordt.

Voor een staafje van 10 gram betaal je bijvoorbeeld 4,8 procent meer dan het goud waard is, aldus Forbes. Bij 5 gram loopt deze opslag op tot 8,0 procent, en bij 1 gram is het meer dan 20 procent.

Maar met de goudcoupons van Digix kan het wel uit om kleine hoeveelheden te verhandelen. Dat kan al vanaf 0,001 gram. Door de blockchain-technologie zijn de kosten om eigendom van het edelmetaal te regelen minimaal. Het is net zo duur om 1 gram goud te verkopen als 1 kilogram.

Verhandelen op OpenLedger

Vanaf 28 april is het mogelijk om te handelen in de producten van Digix op het platform van OpenLedger, een decentrale cryptobeurs uit Denemarken. Beide partijen hebben daarover eerder deze maand een overeenkomst gesloten.

Naast de digitaal eigendomsbewijzen is het ook mogelijk om zogeheten DGD-coupons te kopen. Daarbij delen bezitters mee in de opbrengsten uit de transactiekosten die bij het verhandelen van DGX-coupons worden gerekend.

"Voorheen was het buitensporig duur om kleine hoeveelheden goud te kopen, zeker fysiek goud dat je persoonlijk in ontvangst moest nemen", zegt de oprichter van OpenLedger, Ronny Boesing, tegenover Forbes. "Met OpenLedger kunnen investeerders een fractie van een gram goud kopen en verkopen, zonder zich zorgen te hoeven maken over transactiekosten, vertragingen of eigendomsbewijzen. Het is ongelooflijk dat bijna een eeuw nadat de meeste landen de goudstandaard los hebben gelaten, we nu goud weer kunnen gebruiken als betaalmiddel."