Apple maakt dinsdag de kwartaalcijfers bekend. Analisten zijn vooral benieuwd naar hoe zwaar Apple en de hele techsector worden geraakt door de verwachte omzetdaling van de iPhone.

De iPhone was in de afgelopen drie jaar goed voor bijna 60 procent van de totale omzet van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple. In vier van de afgelopen vijf kwartalen liet de iPhone een omzetgroei zien van meer dan 35 procent.

Maar in het laatste kwartaal van 2015 bedroeg de groei slechts 7 procent en voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt een daling van 18 procent voorzien. Het zou de eerste inkomstendaling ooit voor de iPhone zijn.

Dat de rek uit de iPhone-verkopen is, is onder meer te wijten aan de economische tegenslag in China, de op één na belangrijkste markt voor Apple, na de VS. Maar ook de markt als geheel raakt verzadigd, nu steeds meer mensen een smartphone hebben.

Met de nieuwe en goedkopere iPhone SE, die dit voorjaar werd geïntroduceerd, hoopt Apple een impuls te geven aan de verkoopcijfers. Maar de effecten hiervan worden op z'n vroegst in het tweede kwartaal duidelijk.

Volgens FactSet rekenen Wall Street-analisten gemiddeld op een winst in het eerste kwartaal van 2 dollar per aandeel. In dezelfde periode een jaar geleden behaalde Apple nog een winst per aandeel van 2,33 dollar. Het zou de eerste winstdaling zijn sinds het derde kwartaal van 2013.

Invloed op techsector

Business Insider stelt dat de mindere cijfers van Apple van grote invloed zijn op de techsector als geheel. Partijen als Netflix, IBM, Microsoft en Alphabet, het moederbedrijf van Google, presenteerden ook tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal.

Apple is veel groter dan Google en Microsoft en hield in de afgelopen tijd in z'n eentje het gemiddelde winstniveau van de technologiesector boven water. De laatste keer dat de techsector van de S&P 500-index zonder Apple een winstgroei liet zien was in het vierde kwartaal van 2014. In heel 2015 daalde de winst van de technologiebedrijven, exclusief Apple.

In het eerste kwartaal van 2016 ziet het er nog een stuk slechter uit en trekt Apple de winst van de technologiesector verder naar beneden. Van de verwachte winstdaling van 7,4 procent van de gehele techsector zal Apple verantwoordelijk zijn voor 3,3 procentpunt.

De techsector was juist een van de grote aanjagers van de Amerikaanse economie. In het begin kwam de groei vooral uit de pc-markt (hardware en software) en internet. Na het afnemen van de vraag naar personal computers werd alle hoop gevestigd op smartphones en de 'cloud'. Nu lijkt het erop dat ook smartphones kampen met een groeiprobleem.