Beursmakelaars in China proberen de aandelenprijzen op te drijven door mooie vrouwelijke analisten videoblogs te laten voorlezen. Maar Beijing is er niet blij mee.

Chinese beursanalisten zijn in de voorbije dagen onwaarschijnlijke internetpersoonlijkheden geworden, schrijft Quartz. Jonge en voornamelijk vrouwelijke analisten posten video's online waarin ze adviezen geven over hoe te handelen.

De video's trekken duizenden tot tienduizenden kijkers .Zo is er bijvoorbeeld de beeldschone Liao Lei, die werkt voor de beursmakelaar Founder Securities. Een vrouw die, zo schrijft Quartz, "bekender is om haar outfits dan haar research". 

Haar adviezen pakken namelijk niet altijd goed uit. Liao adviseerde onlangs aandelen in telecombedrijf ZTE aan te schaffen. Het is nú het moment om aandelen aan te schaffen, zegt ze. Het bedrijf heeft het volgens haar nog nooit beter gedaan. Maar sinds haar video is het aandeel van ZTE met acht procent gedaald.

De originele video is inmiddels weggehaald, maar een herpost op Youku - de Chinese Youtube - is nog wel online en is al bijna 2.000 keer bekeken.

Argusogen uit Bejing

Zoals met alles wat in China op het internet ontstaat, kijkt Bejing er met argusogen naar. Marktautoriteiten in zowel Beijing als Shanghai hebben de beursbedrijven een brief gestuurd waarin hun professionaliteit en ethiek ter discussie wordt gesteld.

Dat betekent niet automatisch dat de Chinese toezichthouders de uitingen van de beursmakelaren wil verbieden. Maar er wordt wel met strenge ogen naar de video's gekeken.