De onrust op de beurzen is merkbaar afgenomen. Een stabilisering van de olieprijzen zorgt voor opluchting onder beleggers.

De CBOE Volatility index, die de volatiliteit op de S&P 500-index meet, noteerde afgelopen week op het laagste niveau van dit jaar. De index daalde op maandbasis met 1,2 punten naar een stand van 13,3. Ter vergelijking: de gemiddelde stand van de index in de afgelopen tweehonderd dagen was 18,6.

Ook de AEX volatiliteitsindex daalde in de afgelopen maanden. De index noteerde op het hoogtepunt in februari nog op 37,90 punten, terwijl de index inmiddels rond de 18 punten koerst.

Zorgen over China en olie

In januari sprong de CBOE Volatility index nog fors omhoog tot een stand van rond de 28, vanwege zorgen over de olieprijzen en een groeivertraging in China. Ook onder Nederlandse beleggers was er in deze maand een toegenomen onrust merkbaar.

Inmiddels lijken de beurzen wereldwijd gestaag de weg omhoog te hebben gevonden, met name aangejaagd door de grondstofaandelen die profiteerden van de recente stijging van de olieprijzen.

"Olie stuurde in de afgelopen tijd duidelijk de aandelenmarkten aan, waardoor de huidige stabilisatie van de olieprijzen een verademing is," aldus topman Tim Edwards van S&P Dow Jones Indices tegenover Investment Week. Overigens zei beleggingsstrateeg Lukas Daalder van Robeco vorige week juist dat de aandelenkoersen immuun zijn geworden voor schommelingen in de olieprijs.

Ook de volatiliteitsindex voor olie daalde afgelopen week tot het laagste niveau van het jaar. De index sloot vrijdag op 41,97, ruim twee punten lager dan op dezelfde dag een maand eerder.

Edwards stelde evenwel dat beleggers zich nog wel zorgen maken over de kredietmarkten en de effecten van wisselkoersen. Zo zullen de risico's op een Brexit de valutamarkten nog wel even bezighouden, denkt Edwards.