De verwachting is dat uitzender Randstad in de eerste drie maanden van dit jaar de omzet heeft zien stijgen, maar wel in een lager tempo.

Dit zegt analist Yves Franco van KBC Securities in een rapport in aanloop naar de kwartaalcijfers van de uitzender, die op dinsdag voorbeurs worden gepubliceerd.

De marktvorser mikt op een omzetgroei per werkdag van 5,2 procent in het afgelopen kwartaal, eventuele openingen van nieuwe vestigingen uitgezonderd, terwijl Randstad in het vierde kwartaal van 2015 nog een groei van 6,6 procent realiseerde.

Franco denkt dat het bestuur van Randstad een dergelijke groeivertraging in de markt niet voldoende heeft ingecalculeerd, waardoor er mogelijk verdere kostenbesparingen worden aangekondigd om de huidige marges te kunnen behouden.

De uitzender gaat volgens de analist vooral gebukt onder een lagere omzet uit payrollcontracten in Nederland en een uitdagende Belgische markt. Dat de paasdagen dit jaar in het eerste kwartaal waren, kan een vertekend beeld geven en zal voor een extra druk op de marges van Randstad zorgen, zo verwacht Franco.

Franco is zeer te spreken over de leidende marktpositie en het "flexibele" kostenbeheer van Randstad, al vindt de groeivertraging in de markt waarin de uitzender opereert sneller plaats dan verwacht.

Meer omzet, marges onder druk

Als gevolg van groeivertragingen in de markt verwacht de analist dat de omzet in het eerste kwartaal kan uitkomen op 4,69 miljard euro, daar waar de bedrijfsconsensus uitgaat van 4,72 miljard euro. In dezelfde periode een jaar eerder zag de uitzender de omzet nog uitkomen op 4,43 miljard euro.

Dit kan volgens de analist van KBC goed zijn voor een brutomarge van 18,2 procent, twintig basispunten minder dan de marge van de eerste drie maanden van 2015.

KBC Securities verlaagde in aanloop naar de cijfers het koersdoel voor Randstad van 68 naar 57 euro, maar handhaafde het koopadvies. Op een rood Damrak koerste het aandeel rond de klok van 11.00 uur 1,1 procent lager op 47,4 euro.