Goldman Sachs, de belangrijkste en machtigste zakenbank van Wall Street, zoekt nieuwe markten op voor kleine spaarders en beleggers.

Je hoeft maar 1 dollar op een nieuwe, Amerikaanse spaarrekening van Goldman Sachs te zetten om er een te openen. Dat is een revolutie voor de zakenbank, die in het klantenbestand tot nu toe voornamelijk klanten met veel geld en macht heeft staan.

Goldman Sachs zet volgens Financial Times deze stap omdat de zakenbank op zoek is naar nieuwe geldstromen. Net als andere Amerikaanse zakenbanken had Goldman Sachs een slecht eerste kwartaal.

Vooral de klassieke winstmachines die zich richten op het begeleiden van bedrijven naar de beurs, fusies en overnames, beurshandel en vermogensbeheer staan onder druk van de beweeglijke markten en strengere regelgeving. Analisten willen weten wat de zakenbank gaat doen om zijn dienstverlening een nieuwe invulling te geven.

GSBank.com

Afgelopen week kwam Goldman met een nieuw initiatief waarmee de bank andere groepen aan zich probeert te binden dan grote bedrijven en rijke particulieren. GSBank.com is een nieuw platform en komt voort uit een overname van spaarklanten met een vermogen van in totaal 16 miljard dollar van General Electric.

Goldman Sachs biedt een rente van 1,05 procent op de spaarrekening, hoger dan concurrenten als Citibank, JPMorgan en Bank of America, schrijft Financial Times.

Naast een vrij opneembare spaarrekening biedt GS Bank ook een aantal spaardeposito's, variërend van zes maanden tot zes jaar.

Met de bredere groep klanten kan Goldman Sachs meer vermogen binnenhalen. Dat is naar de wens van de toezichthouders in de Verenigde Staten, die graag zien dat banken meer kapitaal aantrekken met spaargeld voor de lange termijn in plaats van leningen op de korte termijn,  aldus FT.

In Nederland biedt Goldman Sachs vooralsnog geen spaarrekeningen aan. Maar de bank is hier wel actief voor particuliere (beleggings)klanten, met derivatenproducten zoals turbo's.