De onzekerheid rond de Brexit vormt een groot risico voor beleggingen in Europese topwijnen.

Een vertrek van de Britten uit de EU (Brexit), waarover de Britten op 23 juni mogen stemmen in een referendum, zou volgens Peter Shakeshaft een grote impact kunnen hebben op de gehele Europese wijnmarkt.

Shakeshaft, bestuursvoorzitter en oprichter van Vin-X en beleggingspecialist in topwijnen, signaleert dat het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor een groot deel van de aankopen van Europese topwijnen, meldt Investment Week.

Outperformance wijnen

De wijnmarkt presteerde de afgelopen 25 jaar beter dan alle belangrijke aandelenindices zoals de FTSE 100, de S&P 500 en de Dow Jones-index. Ook deed de markt het beter dan beleggingen in goud en onroerend goed, aldus Investment Week

De Liv-Ex Investables index, die bestaat uit zo'n 200 topwijnen van de afgelopen dertig jaar uit de Franse streek Bordeaux, is sinds 1988 maar liefst met 1474 procent gestegen. De Amerikaanse aandelenindex S&P 500 klom in dezelfde periode met 783 procent en de Londense hoofdindex FTSE 100 dikte 306 procent aan.

Als de Brexit doorgaat, dreigt er een einde te komen aan deze outperformance van wijnen, vreest wijnbelegger Shakeshaft.

Wijncrisis

Op de korte termijn verwacht wijnspecialist Shakeshaft trouwens nog dat Britse wijnbeleggers zouden kunnen profiteren van een Brexit. Een verdere waardedaling van het Britse pond zou volgens hem een positieve invloed hebben op de marktwaarde van de bestaande Europese wijnvoorraden in het Verenigd Koninkrijk.

Aangezien de meeste topwijnen worden verhandeld in euro's zijn de gevolgen voor de langere termijn volgens de wijnspecialist "somberder".

Want als de prijs van wijn in euro's duurder wordt als gevolg van de daling van het pond, zou de wereldwijde vraag naar nieuwe topwijnen volgens Shakeshaft geraakt kunnen worden. De reden hiervoor is dat het Verenigd Koninkrijk een grote speler is op de markt voor wijnbeleggingen.

Als de vraag naar topwijn inzakt door afnemende Britse interesse, kan ook de prijs van (euro)wijnen dalen. En dat is uiteindelijk ook niet goed voor de waarde van wijnbeleggingen.