Fondsenspecialist Morningstar heeft de rating van vermogensbeheerder Delta Lloyd Asset Management verlaagd naar "negatief".

De informatiespecialist voor beleggingsfondsen Morningstar liet afgelopen jaar al weten zijn rating van Delta Lloyd Asset Management te herzien naar 'under review' vanwege de betrokkenheid van het fondshuis van Delta Lloyd bij een voorkenniszaak.

Morningstar stelt na diverse gesprekken met het management en verscheidene fondsbeheerders tot de conclusie te zijn gekomen dat het fondshuis de afgelopen jaren flink aan kwaliteit heeft ingeboet. De rating is daarom naar 'negatief' verlaagd, zo bleek donderdag.

Diverse topbeleggers zijn vertrokken en dat heeft Delta Lloyd als vermogensbeheerder volgens Morningstar "een zware slag" toegebracht.

Hoog personeelsverloop

Sinds 2013 legt de afdeling vermogensbeheer van verzekeraar Delta Lloyd zich sterker toe op de obligatie- en deelnemingenfondsen, maar juist daar is het personeelsverloop hoog geweest, aldus Morningstar. Zo vertrok in 2014 topbelegger Alex Otto en nam hoofd Aandelen Jack Jonk in 2015 afscheid van Delta Lloyd.

Zorgelijk is volgens Morningstar vooral dat sprake is geweest van een bredere uitstroom van fondsbeheerders op belangrijk posities. Het informatiebureau noemt onder meer het vertrek van Geert-Jan Hoppers, Sandra van der Meer-de Brouwer en Adrianne van Vliet bij de deelnemingenfondsen

Maar ook bij de obligatieteams van Delta Lloyd signaleert Morningstar een instabiele situatie. Opvallend was bijvoorbeeld het afzwaaien van Sandor Steverink, hoofd Rente, begin dit jaar.

Volgens Morningstar is onduidelijk in hoeverre het personele verloop verband houdt met een voorkenniszaak bij Delta Lloyd uit 2012. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zag daarin aanleiding het fondshuis boetes op te leggen wegens een onbeheerste bedrijfsvoering en een slecht functionerende compliance-afdeling.

Beleggingsfondsen Delta Lloyd

De verlaging van de rating van  Delta Lloyd Asset Management als fondsenhuis naar 'negatief' heeft ook gevolgen voor individuele beleggingsfondsen van Delta Lloyd. Voor de obligatiefondsen van Delta Lloyd betekent dit dat die in de beoordeling van 'brons' naar 'neutraal' gaan.

De kwaliteit van het fondsenhuis is één van de vijf maatstaven die Morningstar hanteert om beleggingsfondsen te beoordelen. "Wij geven de voorkeur aan fondshuizen die zich écht bekommeren om het in stand houden en/of laten groeien van het vermogen van hun beleggers, bij wie de belangen parallel lopen aan die van hun beleggers en die duidelijke keuzes maken bij wat ze hun klanten aanbieden", aldus de fondsenbeoordelaar.