Een nieuwe hausse in Chinees vastgoed is deels de reden voor de opleving van de financiële markten eind februari.

Beijing haalt daarmee een oude bekende van stal om groei aan te jagen, schrijft website Business Insider.

Volgens het Chinese bureau voor de statistiek zijn de verkopen van woningen en kantoren in het eerste kwartaal van 2016 met 60 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook vastgoedprijzen zitten in de lift.

Het nieuwe elan dat de Chinese vastgoedsector laat zien, zorgt er ook voor dat de grondstofprijzen voorlopig hun bodem hebben bereikt. Chinese staal- en cementproducenten voeren hun productie weer op.

Schulden stapelen zich op

Volgens analist Wie Yao van de Franse Bank Societe Generale kan de Chinese economie niet langdurig op deze manier groeien, doordat schulden zich opstapelen en de druk toeneemt op het financiële systeem.

"Het lijkt op herstel in oude stijl, die wordt aangejaagd door investeringen betaald uit leningen, en roept herinneringen op aan 2009", zegt Wie Yao.

In 2009 probeerde Beijing de binnenlandse vraag aan te wakkeren met massale investeringen in de bouw en infrastructuur. Daardoor ontstond inflatie, lieten financiële markten zeepbellen zien en was sprake van overcapaciteit.