Volgens beursgoeroe Jeffrey Gundlach kan een gokje op Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten goed uitpakken. Maar een Brexit? Daar gelooft hij niet in.

Beursgoeroe Jeffrey Gundlach, oprichter van vermogensbeheerder DoubleLine Capital, zegt in een interview met Financial Times te geloven dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de verkiezingen gaat winnen, als hij de Republikeinse nominatie krijgt.

Gundlach gaat daarmee in tegen de zogenaamde politieke gokmarkt, de Iowa Electronic Markets, waar je kunt inzetten op de Amerikaanse verkiezingen. Daar is de Democratische kandidaat, al is die momenteel nog niet bekend, de favoriet om te winnen.

Op diezelfde markt is Trump nog wel de favoriet om de Republikeinse nominatie te winnen, voor zijn tegenstrever Ted Cruz. Bij de Democraten is Hillary Clinton ruimschoots favoriet.

Trump vergeleken met fondsen

In het interview met de Financial Times vergelijkt Gundlach presidentskandidaat Trump met een 'unconstrained bond fund': een nieuw, risicovoller soort obligatiefonds waarbij de beheerder zich niet hoeft te spiegelen aan een bepaalde marktindex.

Deze 'ongebonden' fondsen werden populair omdat de traditionele alternatieven minder aantrekkelijk werden, zegt Gundlach. Hij vervolgt: "Met beleggen in zo'n fonds heb ik geen idee wat ik ga krijgen, maar het is beter dan iets krijgen waarvan ik al weet dat het me niet bevalt."

Omdat Trump in zijn campagne hamert op het verbeteren van het leger van Amerika, denkt Gundlach dat aandelen die daaraan gerelateerd zijn het goed zouden doen onder een presidentschap van Trump.

Hoge verwachtingen van Donald Trump als president heeft Gundlach niet, hij noemt Trump een 'debt guy', een man van schulden. Gundlach: "Trump weet hoe hij veel geld moet lenen."

Geen Brexit

Gundlach zegt in het interview ook niet te geloven in een Brexit, hij wil het idee niet eens overwegen. Gundlach gelooft niet dat de Britten bij het referendum tegen de Europese Unie gaan stemmen.

De speculatieve belegger zegt: "Het gaat niet gebeuren. Mensen houden van klagen en zeggen wat er allemaal verkeerd gaat. Maar als het erop aankomt vragen ze zich af wat ze aan het doen zijn en wat er precies gaat gebeuren. De duivel die je kent is beter dan de duivel die je niet kent."

Fondsen die bescherming inkopen tegen bijvoorbeeld een daling van het Britse pond vanwege een eventuele Brexit hebben het bij het verkeerde eind, denkt Gundlach. "Ze gaan er waarschijnlijk geld aan verliezen. Bovendien weet niemand wat er precies zou gebeuren bij een Brexit. Heel vaak gebeurt er precies het tegenovergestelde van wat mensen verwachten."