Na jaren van prijsdalingen zitten de prijzen van de edelmetalen zilver, platina en palladium dit jaar weer in de lift. Dat is goed nieuws voor beleggers in edelmetalen.

Nog meer goed nieuws: de grondstofstrategen van ETF Securities verwachten dat de prijzen dit jaar verder zullen stijgen. ETF Securities stelt in zijn Tri-Annual Outlook Update dat een wereldwijd economisch herstel de prijzen van zilver, platina, palladium ten goede komt.

De prijzen van industriële edelmetalen zijn sinds 2011 gedaald vanwege de afnemende vraag uit China. Dit jaar zijn de prijzen van zilver, platina en palladium echter al met respectievelijk 14, 11 en 7 procent gestegen.

Voor platina in het specifiek geldt dat de strengere emissienormen volgens ETF Securities tot een hogere prijs zullen leiden.

Aanbodtekort

In de afgelopen drie jaar is er sprake van een aanbodtekort van de drie edelmetalen. ETF Securities verwacht dat het aanbodtekort verder zal toenemen aangezien 80 procent van platina en 40 procent van palladium wordt geproduceerd in Zuid-Afrika, waar de Zuid-Afrikaanse munt in waarde daalt en de delvers hun activiteiten terugschroeven.

Een andere belangrijke reden dat de prijzen van de edelmetalen blijven stijgen, is volgens ETF Securities dat de industriële dip in China de bodem lijkt te hebben bereikt.

De daling van China's industriële productiegroei lijkt zo langzamerhand gestuit: in 2015 bleef de maandelijkse groei op circa 6 procent hangen na jaren van daling van het groeitempo.

Strengere emissienormen

De strengere emissienormen die in 2015 in Europa werden ingevoerd zullen vooral leiden tot een hogere vraag naar platina in 2016.

Dit komt omdat er in Europa meer dieselauto's zijn dan benzineauto's. De dieselauto's gebruiken relatief gezien meer platina in hun katalysatoren vergeleken met palladium in de katalysatoren van benzineauto's.

In de Verenigde Staten zullen de strengere emissienormen leiden tot meer vraag naar palladium aangezien de Amerikanen benzineauto's prefereren boven dieselauto's.

Correlatie met goud

Een andere reden van de prijsstijging van zilver, platina en palladium is de nauwe correlatie met goud, dat flink in prijs is gestegen. De strategen van ETF Securities verwachten dat het monetaire beleid van de centrale banken steun zal blijven bieden aan goud.

Vooral zilver en platina hebben een hoge correlatie met de goudprijs, aangezien deze twee edelmetalen ook worden gebruikt in sieraden, staven en munten.  Palladium, dat weinig wordt gebruikt in sieraden, heeft een veel lagere correlatie met goud.