Aandelen en obligaties kunnen een indicatie zijn van hoe de economie ervoor staat. Maar momenteel vertellen ze twee tegenovergestelde verhalen.

Jesse Felder, die investeerders van advies voorziet, schrijft op zijn blog The Felder Report, dat de financiële markten doorgaans een goede indicatie zijn van wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren met de economie.

Maar op dit moment krijgt Felder van twee belangrijke markten, die van aandelen en die van obligaties, twee compleet tegenovergestelde signalen.

De aandelenmarkt is de laatste tijd hard aan het stijgen, schrijft Felder, na een dip aan het begin van 2016. Het oplopen aandelenkoersen zou volgens Felder een goed teken zijn voor de economie.

De obligaties daarentegen

Maar het beeld dat van de obligatiemarkt komt, is compleet tegenovergesteld. De langetermijnrente loopt niet op, maar is juist erg laag.

"Dat lijkt erop te duiden", schrijft Felder, "dat de obligatiemarkt bezorgd is over de lage groei en inflatie."

Felder vraagt zich af welke markt, aandelen of obligaties, gelijk gaat krijgen. Zijn vermoeden is de laatste.

Zijn verklaring: de aandelenmarkt maakt zich volgens Felder niet druk om de huidige winstrecessie, maar de economie doet dat historisch gezien in de meeste gevallen wel.