Nederlandse banken en vermogensbeheerders maken veel meer gebruik van passieve beleggingsfondsen dan hun collega's in de rest van Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van Fund Buyer Focus, de Duitse researchdochter van het Britse consultancybureau Mackay Williams, waar Fondsnieuws over bericht.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de klantportefeuilles van banken en vermogensbeheerders van tien Europese landen, waaronder Nederland, in 2015 gemiddeld voor 19,6 procent bestonden uit passieve fondsen.

Hoge score passieve fondsen in Nederland

In Nederland lag het percentage passieve fondsen met 36,2 procent ruimschoots boven het gemiddelde. Volgens Diana Mackay van Mackay Williams ligt het marktaandeel van passieve fondsen in Nederland daarmee bijna op Amerikaans niveau.

Mackay denkt dat wet- en regelgeving invloed heeft op de keuze voor actieve dan wel passieve fondsen, meldt Fondsnieuws. In landen met een provisieverbod, zoals Nederland, is volgens haar het gebruik van passieve fondsen groter.

Opmerkelijk is dat het aandeel passieve fondsen in klantportfolio's in Nederland in 2013 met 28,3 procent ook al ver boven het gemiddelde van 17,4 procent in de tien landen samen lag.

Mogelijk waren banken en vermogensbeheerders in Nederland toen al aan het voorsorteren op het provisieverbod rondom beleggingsdienstverlening dat in Nederland in 2014 inging.