Veel beleggers speculeren op een koersdaling van de fabrikant van elektrische auto's Tesla. Maar het is nog maar de vraag of zij gelijk krijgen.

Miljardair Elon Musk van de Californische autofabrikant Tesla verbaasde vriend en vijand begin deze maand met cijfers over een auto die pas in 2017 op de markt komt.

De eerste Tesla voor de massamarkt, de elektrische Model 3 met een prijskaartje van ongeveer 31 duizend euro, kreeg begin april binnen luttele dagen meer dan 275 duizend voorbestellingen.

Analisten dachten aanvankelijk dat er aan het eind van dit jaar rond de 170 duizend geïnteresseerden zouden zijn.

Het aandeel van Tesla is de laatste twee maanden bezig aan een ongekende opmars, die in april nog een extra zetje kreeg. Na een dieptepunt in februari met een koers van 140 dollar staat het aandeel inmiddels op meer dan 250 dollar.

Maar er zijn ook veel beleggers die denken dat Tesla de hooggespannen verwachtingen niet kan waarmaken en die speculeren op een daling van het aandeel Tesla

De vraag die beleggingssite The Motley Fool stelt is of de beleggers die 'short'  gaan (speculeren op een koersdaling) op het aandeel in Tesla, gelijk krijgen. Een duidelijk antwoord is er nog niet.

Short op Tesla

Beleggers die short gaan, handelen met geleende aandelen die ze op een vooraf bepaald tijdstip weer terug moeten geven aan de uitlenende partij. Dat kan bijvoorbeeld een pensioenfonds zijn.

De geleende aandelen worden meteen verkocht tegen de koers van dat moment. De beleggers die short gaan speculeren er namelijk op dat de koers in korte tijd flink kan dalen.

Dan kunnen ze de aandelen later voor een flink lagere prijs weer inkopen om terug te geven aan de partij waarvan ze de aandelen geleend hebben. Het verschil in de koersprijs is de winst voor de belegger.

Maar als de verwachte koersdaling niet komt en het aandeel juist stijgt, blijven de beleggers die short gingen met verliezen achter. Ze moeten aandelen voor teruglevering dan tegen een hogere prijs op de beurs kopen, dan de prijs waarvoor ze de geleende aandelen hebben verkocht.

Verlies beperken

Oplopende speculatieve verliezen proberen short-beleggers vaak te beperken door al ruim voor de datum waarop ze de geleende aandelen terug moeten geven de aandelen weer in te kopen. Dat wordt 'short covering' genoemd.

De paniek die ontstaat als beleggers op grote schaal aan 'short covering' doen, wordt in de aandelenwereld de 'short squeeze' genoemd. Omdat beleggers dan massaal het aandeel inkopen om verdere verliezen te voorkomen, wordt de aandeelprijs nog verder opgestuwd.

Van dat soort paniek is volgens technologiespecialist Evan Niu van The Motley Fool, ondanks de rap stijgende Tesla-koers, nog geen sprake. Het aantal beleggers met shortposities is de laatste paar weken niet afgenomen.

De vraag blijft of de beleggers die hebben gespeculeerd op koersdalingen alsnog gelijk gaan krijgen. Volgens Niu zouden er twee oorzaken kunnen zijn voor de stijgende trend van Tesla de laatste twee maanden.

De eerste is dat de koersstijging is gevoed door mensen die aan 'short covering' deden en dat de rally daarom op de lange termijn niet houdbaar is, schrijft Niu. De tweede variant is volgens hem dat de koersstijging juist een teken van vertrouwen in de lange termijn van Tesla is.

Musk zegt: 'Niet verstandig'

Oprichter Elon Musk van Tesla liet zelf op Twitter al weten dat hij er niet in gelooft dat de aandelenkoers van zijn bedrijf binnenkort in zal storten. Het innemen van shortposities noemt hij 'waarschijnlijk onverstandig'.

Daar wil kenner Niu niet zonder meer in meegaan. Hij stipt aan dat de flinke stijging van de laatste maanden hem bezorgd maakt over een terugval.

De reden is volgens Niu dat de nieuwe voor massaproductie bedoelde Tesla Model 3 de nodige uitdagingen tegemoet gaat in de productie. En Niu is bang dat Tesla niet snel genoeg kan leveren om te voldoen aan de grote vraag.