Yahoo heeft de ontslagvoorwaarden voor medewerkers veranderd. En dat voedt speculaties over een mogelijke verkoop in delen van het internetbedrijf.

Het Amerikaanse Yahoo heeft de voorwaarden voor een ontslagvergoeding van zijn werknemers gewijzigd, schrijft Business Insider

Onder de nieuwe voorwaarden hebben de medewerkers nu ook recht op een ontslagvergoeding bij een verkoop van de delen van de onderneming. Is de wijziging een signaal dat een verkoop van de kernactiviteiten van het bedrijf aanstaande is?

Volgens Business Insider paste Yahoo de definitie van "verandering van eigendom" in de voorwaarden aan door daar een verkoop van "vrijwel alle operationele activiteiten van het bedrijf" aan toe te voegen.

Dit betekent dat de medewerkers van Yahoo ook bij een gedeeltelijke verkoop van bijvoorbeeld de online activiteiten recht hebben op een vergoeding, in het geval er na verkoop een ontslagronde volgt.

De verandering toont aan dat Yahoo voorbereidingen treft voor een mogelijke verkoop van zijn kernactiviteiten, verklaart Eric Jackson van SpringOwl Asset Management tegen Business Insider:"Het lijkt erop alsof ze anticiperen op, of dat er een redelijke kans is dat er in de komende maanden een verkoop zal plaatsvinden."

Nieuwe gifpil?

Volgens Jackson, die in de afgelopen jaren altijd zeer kritisch is geweest op het bestuur van Yahoo, dient de wijziging niet te worden beschouwd als een defensieve stap van Yahoo om zich te beschermen tegen een overname.

Bedrijven die onder vuur liggen van activistische aandeelhouders, zoals Yahoo, maken vaak gebruik van zogenoemde 'gifpillen' die het een stuk duurder maken om het bedrijf te kopen.

In 2008 wijzigde Yahoo ook zijn voorwaarden voor ontslagvergoedingen. Het bedrijf deed dit echter om Microsoft van zich af te houden. De softwaremaker moest door de nieuwe voorwaarden 3 miljard dollar meer betalen voor Yahoo en zag daardoor af van een overname van het bedrijf.

Hoewel de wijziging volgens Jackson niet is gericht op blokkering van een overname is hij er niet blij mee. Het helpt volgens hem niet echt bij het versnellen van het verkoopproces. "Het is niet zo ernstig als destijds met Microsoft. Maar het beschermt de werknemers en het helpt de aandeelhouders niet."

Verkoop van onderdelen

Yahoo zette vorige maand de activiteiten van het bedrijf die niet tot de 'kern' behoren in de etalage. Potentiële bieders hebben tot en met 18 april om een bod uit te brengen.

Zo’n veertig bedrijven waaronder het Britse krantenbedrijf Daily Mail, het Amerikaanse telecomconcern Verizon, Microsoft en diverse private investeringsbedrijven hebben interesse getoond in onderdelen van Yahoo.