Als je via de nieuwe effectenbeurs Nxchange aandelen van Fastned koopt, moet je op de korte termijn niet rekenen op dividend.

Donderdag opende een nieuwe effectenbeurs de deuren, die beleggers en bedrijven zonder tussenkomst van banken bij elkaar wil brengen. Vooralsnog is er één fonds genoteerd aan Nxchange: de exploitant van snellaadpunten voor elektrische auto's Fastned.

Fastned lanceerde donderdag een aandelenemissie van 10 miljoen euro via Nxchange. Tijdens de lancering van de beurs, op het kantoor van Fastned, vertelde Fastneds mede-oprichter Michiel Langezaal aan Z24 wat hij met die tien miljoen wil doen.

"We willen 7,5 miljoen euro gebruiken voor het aankopen van nieuwe locaties en het bouwen van nieuwe laadstations", lichtte Langezaal toe. "En de andere 2,5 miljoen euro gaan we steken in mensen, onder meer om die nieuwe locaties te verkrijgen. We doen het nu nog met 25 mensen en dat kan echt niet meer."

Internationale ambities

Fastned wil het geld onder meer gebruiken om over de grens te gaan. Een succesvolle expansie buiten Nederland moet volgens Langezaal de basis zijn onder nieuwe pogingen om investeringen los te krijgen.

Langezaal: "Als we in Duitsland dertig locaties kunnen openen en dat gaat goed, kun je dat ook als platform gebruiken om nieuwe investeringen te krijgen. Daarmee kun je weer locaties in andere landen openen."

De expansiedrift van Fastned gaat op de korte termijn ten koste van de winst, geeft Langezaal toe: "In eerste instantie gaat het om waardecreatie. Wij kunnen met een relatief kleine investering veel nieuwe locaties erbij krijgen."

Langezaal vervolgt: "Als we uiteindelijk de sprong van 200 naar 600 locaties kunnen maken, worden we ook meer solide voor investeerders." En tegen die tijd kan de belegger misschien ook aan dividend gaan denken, geeft hij aan.

Moderne, Nederlandse Nasdaq

Langezaal ziet de nieuwe beurs Nxchange als een ideale manier om geld op te halen. "Crowdfunding biedt geen enkele zekerheid, het is voor de belegger heel moeilijk om daar in te stappen. Wij willen als Fastned ook alles netjes doen, daar valt niet onder dat je de belegger helemaal geen zekerheid geeft."

Maar een notering bij Euronext is meteen een heel grote stap, zegt Langezaal. "Er zit een enorm gat tussen crowdfunding en Euronext." Langezaal ziet de Nxchange als een Nederlandse variant van de Amerikaanse Nasdaq-beurs, waaraan veel jonge bedrijven genoteerd staan.

Langezaal: "Maar Nxchange doet het op een innovatieve manier, veel innovatiever dan Nasdaq."