De prijs van zilver stijgt momenteel harder dan die van goud. Is zilver het nieuwe goud?

Sinds begin dit jaar heeft de goudprijs een indrukwekkende rally van bijna 19 procent laten zien, en is de zilverprijs achtergebleven met een stijging van ruim 15 procent.

Deze maand ligt het anders: zilver is drie keer zo hard in waarde gestegen als goud. Is dat de start van een zilverrally?

Edelmetalenbeleggers noemen zilver 'de lange schaduw van goud'. De prijzen van beide edelmetalen gedragen zich als een Siamese tweeling, zij het dat de zilver doorgaans later in beweging komt dan goud, en in een hoger tempo.

Goud-zilverratio

Door de recente opmars van zilver is de goud-zilverratio donderdag gedaald naar circa 76 punten, na een piek van 83 punten op 10 maart dit jaar. Dit houdt in dat je 76 ounces zilver kunt kopen voor een ounce (28,34 gram) goud.

In de afgelopen vijftien jaar heeft de goud-zilverratio twee keer eerder de kaap van 80 punten geslecht, hetgeen telkens de start was van een zilverrally. De goud-zilverratio is een voor edelmetalenbeleggers belangrijke maatstaf die wordt berekend door de prijs van goud te delen door die van zilver, op basis van gelijke hoeveelheden.