Samantha Greenberg, een van de schaarse topvrouwen in de hedgefondswereld, krijgt 130 miljoen ter beschikking om te investeren in startups.

Greenberg startte haar eigen hedgefonds Margate Capital nadat ze was vertrokken bij bij Paulson & Co., één van de grote namen in de wereld van speculatieve beleggers.

Van vermogensbeheerder Ramius heeft Greenberg 130 miljoen dollar in beheer gekregen, meldt het zakensite Business Insider.

Het fonds van Greenberg richt zich op zogenoemd 'seed capital'. Dat is geld dat wordt geïnvesteerd in jonge bedrijven, als die nog helemaal aan het begin van hun groeicyclus staan.

Het geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor marktonderzoek en productontwikkeling. In ruil voor het 'seed capital' krijgen investeerders meestal aandelen in het nieuwe bedrijf.

Veel risico, hoog rendement

Het beleggen van 'seed capital' is risicovol, maar als het lukt, is het rendement vaak zeer hoog. Met een score van één of twee geslaagde investeringen uit tien startups, kan de totale investering alsnog succesvol zijn.

Het bedrag van 130 miljoen dollar is hoog voor 'seed capital'. Het zal om één van de grootste 'seed deals' van het jaar gaan, schrijft Business Insider. Opvallend, omdat deze markt dit jaar bepaalt niet floreert volgens de zakensite.

Voor het  fonds van hedgefondsmanager Greenberg is vermogensbeheerder Ramius de eerste die een fors bedrag beschikbaar stelt. De investering van 130 miljoen dollar is voor de komende drie jaar.

De hedgefondsenwereld telt relatief weinig topvrouwen. "Wij geloven dat onze institutionele en zeer vermogende klanten zullen profiteren van Samantha's formidabele talent en kunde als investeerder", stelt Ramius in een verklaring.