Doorwerken tot de dood erop volgt, of gouden jaren van blik. Door de lage rente dreigen millennials de pensioenboot te missen.  

Topman Larry Fink van 's werelds grootste belegger BlackRock waarschuwt in zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders dat door de lage of zelfs negatieve rente mensen meer geld opzij moeten zetten voor hun pensioen. Dat neemt een hap uit de consumentenbestedingen en daarmee uit de economische groei.

Millennials dreigen volgens de website Dealbreaker de pensioenboot helemaal te missen, tenzij ze de broeksriem aanhalen of de rente flink stijgt. De tussen 1981 en 2000 geboren generatie moet of doorwerken tot aan het graf of met een aanzienlijk lager pensioen genoegen nemen, licht Fink toe aan de hand van een rekenvoorbeeld:

"Een 35-jarige die dertig jaar later jaarlijks 48.000 dollar pensioen uitgekeerd wil hebben, moet nu 178 duizend dollar opzij zetten als de rente 5 procent zou zijn. Bij 2 procent gaat het om 563 duizend dollar (ofwel 3,2 maal zoveel) om hetzelfde resultaat te behalen."

Uiteraard is dit een voorbeeld dat geldt voor Amerikanen die grotendeels individueel hun pensioen opbouwen, maar de logica is ook van toepassing op bijvoorbeeld de steeds grotere wordende groep zelfstandigen in Nederland.

Extra geld voor pensioen

Als de lage rente millennials dwingt om extra geld te reserveren voor later dan hebben zij in hun actieve leven minder te besteden. Dat geldt evengoed voor pensionado's, die op hun uitkering worden gekort. Daardoor kan de economie minder uitbundig groeien, schrijft Fink. "Monetair beleid bedoeld om groei aan te jagen verhoogt in dat geval het risico dat consumentenbestedingen dalen."

Nederlandse werknemers hebben naast de AOW in het gros van de gevallen een regeling via de werkgever. Maar ook voor Nederlandse pensioenfondsen pakt de lage rente momenteel desastreus uit.

Pensioenen worden al jaren niet meer aan de inflatie aangepast. Voor  deelnemers van de grootste pensioenfondsen van Nederland dreigen in 2017 kortingen.