Een functiewissel bij de verzekeringsbedrijven van Warren Buffett doet de speculatie over zijn opvolging weer oplaaien.

Ajit Jain, één van de mannen die wordt genoemd als mogelijke opvolger van superbelegger Warren Buffett, heeft extra verantwoordelijkheid gekregen bij de verzekeringsbedrijven van Buffett, meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

Jain is nu al topman van Berkshire Hathaway Reinsurance Group en krijgt daarbij nu ook de verantwoordelijkheid over een andere verzekeraar van Buffett: Berkshire General Re.

De bestuursvoorzitter van dat bedrijf, Tad Montross, gaat eind van het jaar met pensioen. Montross rapporteerde altijd rechtstreeks aan Buffett, maar zijn opvolger zal dat nu bij Jain moeten doen, schrijft Wall Street Journal.

Wie volgt Buffett op?

De promotie van Jain leidt tot flinke speculatie: wat betekent deze extra verantwoordelijkheid voor Jain in het kader van de uiteindelijke opvolging van Buffett?

Er zijn twee theorieën. De eerste luidt: Jain gaat zich toeleggen op het verzekeren en Greg Abel, een andere potentiële opvolger van Buffett en bestuursvoorzitter van Berkshire's energiebedrijf, wordt uiteindelijk doorgeschoven als opvolger.

De tweede theorie is dat Jain met de extra verantwoordelijkheid wordt klaargestoomd voor Buffetts erfenis.

Abel meer ervaring, lof voor Jain

Analist Gregory Warren van onderzoeksbureau Morningstar onderschrijft de eerste theorie. Hij denkt dat het logischer is dat Jain in de toekomst actief blijft op het gebied van verzekeren, omdat dit een complex en belangrijk onderdeel is van Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire.

Daarmee zou de weg vrijkomen voor Abel om in de toekomst Buffett op te volgen. Abel zou volgens analist Warren een betere keuze zijn, omdat hij meer ervaring met fusies en overnames heeft opgedaan bij het energiebedrijf van Berkshire.

CNBC interpreteert de promotie van Jain juist tegenovergesteld. Alex Crippen van de Amerikaanse nieuwzender ziet de extra verantwoordelijkheden als een opstap voor Jain richting de opvolging van Buffett.

CNBC haalt aan dat Buffett in het verleden geregeld Jain heeft geprezen. "Jain combineert kwaliteit, snelheid, beslissingsvermogen en, het voornaamste, intelligentie iop een unieke manier in de verzekeringsbranche", schreef Buffett dit jaar aan aandeelhouders.

Buffett zelf lijkt de beslissing over zijn opvolging overigens al te hebben genomen. Vorig jaar schreef hij aan de aandeelhouders dat hij denkt de juiste opvolger al gevonden te hebben. Maar op wie hij doelt, vertelde Buffett niet.

Buffett wil wel zijn zoon Howard naar voren schrijven als 'non-executive chairman', een functie die gelijk staat aan een machtige president-commissaris. Dit om het makkelijker te maken om een eventueel slechte topman in de toekomst aan de kant te schuiven, als dat nodig is.