Relatief doen Amerikaanse aandelenbeurzen het een stuk beter dan Europese, signaleert Michael Nabarro.

Als iets opvalt op de beurs in de afgelopen jaren, is het wel de toenemende divergentie. De beursprestaties van regio’s lopen uiteen en ook bedrijfssectoren en individuele aandelen laten duidelijke winnaars en verliezers zien.

Opvallend zijn onder meer de grote verschillen tussen de beurzen in de Verenigde Staten en Europa.

Sinds 2009 is beleggen in de Verenigde Staten weer een stuk leuker geworden. Vooral het resultaat van de brede S&P 500-index is bijzonder indrukwekkend geweest: een totaalrendement circa 18 procent per jaar in euro’s. Als Europese belegger word je aanzienlijk beloond voor diversificatie naar deze regio.

Een andere opvallende constatering is de lagere bewegelijkheid in de Verenigde Staten ten opzichte van de andere regio’s. Kortom: lager risico en hoger rendement! Daar houden beleggers toch wel van. Maar hoelang kan deze trend zich voortzetten?

Diversificatie loont

Er zijn drie variabelen die belangrijk zijn voor het relatieve verschil tussen Amerikaanse en Europese aandelen, te weten: de brede, Amerikaanse S&P 500-index, Eurostoxx 600-index en de euro-dollarkoers.

Vanuit technische optiek zijn momenteel twee variabelen neutraal: S&P 500-index en de euro-dollar. Eén variabele is negatief,: de Eurostoxx 600-index.

Dit betekent vooralsnog dat een voortzetting van de relatieve stijgende trendlijn, waarbij de S&P 500-index het verhoudingsgewijs beter doet dan de Eurostoxx 600, het meest waarschijnlijk is.

Diversificatie naar de VS blijft dus lonen. Maar indien één van de variabelen verandert, wordt het tijd voor een nieuwe analyse.

Misschien ten overvloede, maar het gaat hier om relatieve prestaties. Dat wil zeggen: de VS doet het op dit moment minder slecht in euro’s dan Europa. In absolute zin verliest de indexbelegger dit jaar in euro’s op beide continenten.

Zie hier voor een diepere analyse van de verhouding tussen de Europese en Amerikaanse beurzen, inclusief grafieken.

Z24-columnist Michael Nabarro is beleggingsspecialist bij ABN Amro MeesPierson Private Banking. Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.