Opkomende markten raken op stoom en beleggers willen daarvan profiteren. Toch is het ideale instapmoment voor beleggers nog niet aangebroken. 

Dit stelt econoom Craig Botham van Schroders maandag in een rapport.

Botham constateert een rally in opkomende markten. Zo klom de MSCI Emerging Markets Index, een graadmeter voor de belangrijkste aandelen uit de groeilanden, vanaf februari uit een diep dal. In anderhalve maand steeg de index met circa 18 procent. Op jaarbasis staat de index in april echter nog fors lager.

Volgens de econoom van Schroders zijn beleggers in opkomende markten bereid om meer risico's te nemen, doordat de zorgen over China wat meer op de achtergrond zijn geraakt.  Maar fundamenteel is weinig veranderd, zo stelt Botham.

Beleggers reageren op sentiment

"Veel van de positieve prestaties berusten puur op sentiment," aldus de econoom. "Het fundamentele plaatje blijft echter zwak."

Een op maandag gepubliceerd rapport van de Wereldbank bevestigt dat beeld. De opkomende economieën in Azië zullen dit jaar en in 2017 gemiddeld iets minder sterk groeien dan eerder gedacht.

Zo wordt er dit jaar een groei van de regio van 6,3 procent verwacht, terwijl er vorig jaar nog een groei van 6,4 procent voor 2016 werd voorzien. In 2015 groeide opkomende economieën nog met 6,5 procent.

China zal in 2106 en 2017 vermoedelijk groeien met respectievelijk 6,7 en 6,5 procent, terwijl er in 2015 nog sprake was van een 6,9 procent groei. Volgens het rapport van de Wereldbank groeit de Chinese economie daarmee weliswaar in een minder hoog tempo, maar is de groei wel stabieler.

Te grote focus op grondstofprijzen

Beleggers kijken voor hun kansen in de opkomende markten nog te veel naar de grondstofprijzen, stelt Botham, terwijl deze economieën lang niet zo afhankelijk zijn van hoe grondstoffen zich ontwikkelen als zij denken. "De meeste opkomende markten zijn juist sterk gericht op industriële productie."

Daarnaast zijn bedrijven uit landen die netto importeur zijn van grondstoffen goed voor 70 procent van de beurswaarde van opkomende, aldus de econoom van Schroders. "Stijgende grondstoffenprijzen kunnen juist negatief uitpakken voor deze regio."

Botham noemde wel de export in Amerikaanse dollars een goede graadmeter voor de ontwikkeling van opkomende landen: blijft de exportgroei achter, dan blijven de bedrijfswinsten eveneens beperkt. "De handel blijkt nog altijd structureel zwak te zijn en daarmee dus ook de basis onder de prestaties van de aandelenmarkten."

Tenzij beleggers bereid zijn om extra risico’s te nemen, is dit volgens Botham niet het juiste moment om in opkomende markten te stappen.