Het aandeel van de Eindhovense chipfabrikant NXP is in maart met bijna 14 procent gestegen. Wat zit daarachter?

Behalve het sterke kwartaalrapport dat het bedrijf begin februari naar buiten bracht was er geen nieuwe aanjager van deze koersstijging. De beleggerswebsite The Motley Fool vraagt zich dan ook af waarom het aandeel is gestegen en hoe het verder gaat met het bedrijf.

NXP Semiconductors, de voormalige chiptak van Philips, wist in het vierde kwartaal van 2015 de analistenverwachtingen te overtreffen met een omzet van 1,6 miljard dollar en een winst per aandeel van 1,25 dollar.

De omzet viel 300 miljoen dollar hoger uit dan analisten gemiddeld hadden voorzien en de winst per aandeel lag 18 dollarcent boven verwachting.

Maar volgens Timothy Green van The Motley Fool laten de cijfers door de afronding van de overname van de Amerikaanse concurrent Freescale Semiconductor afgelopen december zich lastiger vergelijken. Dit omdat de resultaten van Freescale voor een maand meewogen in de vierdekwartaalcijfers van NXP.

Vooruitzichten vallen goed

Bij de publicatie van de jaarcijfers eind februari gaf NXP voor het eerste kwartaal van dit jaar een omzetverwachting van ruim 2 miljard dollar en een winstverwachting van 1,10 dollar per aandeel. Door de overname zijn deze resultaten lastig te vergelijken met de eerstekwartaalcijfers van 2015.

De vooruitzichten van NXP vielen echter in goede aarde bij beleggers gezien de koersstijging die volgde op deze aankondiging in februari. Sinds 2010 is NXP genoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs. Het hoofdkantoor staat nog altijd in Eindhoven.

Margedruk

Volgens The Motley Fool kampt NXP met moeilijke omstandigheden bij de vraag naar computerchips en staat de winstgevendheid onder druk. NXP verwacht een operationele marge van 23 procent in het eerste kwartaal, een daling ten opzichte van de 26,2 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Freescale had voor de overname lagere marges dan NXP en dat zou de winstgevendheid van het gecombineerde bedrijf verder kunnen drukken, totdat NXP de geplande schaalvoordelen bereikt.

Door de overname van Freescale, waarvoor NXP 12 miljard dollar neertelde, is het bedrijf wel een toptienspeler in de mondiale chipsector geworden. Het bedrijf is marktleider in zowel de automarkt als de markt voor chips in telefoons en witgoed.

Lange termijn

Hoewel de vraag naar de producten van het bedrijf op de korte termijn wispelturig kan zijn wijst The Motley Fool erop dat bestuursvoorzitter Richard Clemmer "optimistisch" is voor de lange termijn.

Volgens Clemmer is NXP goed gepositioneerd in de juiste markten en zal de overname van Freescale leiden tot aanzienlijke waardecreatie door een concurrerende kostenstructuur en een verbreding van de productenportefeuille.

NXP lijkt daarnaast ook te werken aan een verdere stroomlijning van zijn activiteiten. Persbureau Bloomberg meldde vrijdag dat het bedrijf overweegt om het onderdeel dat standaardchipproducten maakt te verkopen voor ten minste 2 miljard dollar.