Andrew Caspersen wordt verdacht van grootschalige beursfraude, waarbij tientallen miljoenen van familie en vrienden in rook opgingen.

Op 26 maart 2016 werd Andrew Caspersen, een 39-jarige telg van een rijke Wall Street-familie, gearresteerd vanwege fraude. Caspersen verloor miljoenen op de beurs en wordt ervan verdacht de investeringen van vrienden en familieleden te hebben gebruikt om zijn eigen verliezen te verbloemen.

Zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) schetst hoe Caspersen in een paar maanden tijd tientallen miljoenen dollars wist te verzamelen, inclusief een substantieel deel van het liefdadigheidsfonds dat werd gesteund door miljardair Louis Bacon, de oprichter van het hedgefonds Moore Capital Management.

Gouden belofte

Caspersen beloofde de investeerders een rendement van 15 procent per jaar met een minimaal risico. Volgens de autoriteiten verdween dit geld echter al snel in een zwart gat van slechte investeringen op de aandelenmarkten.

Uit de aanklacht blijkt dat Caspersen zo'n 95 miljoen dollar van zijn klanten heeft gebruikt om zijn eigen slechte investeringen te dekken. De Amerikaanse justitie vermoedt echter dat de omvang van de zwendel nog veel groter is en mogelijk al is begonnen vóór 2015.

Caspersen, die sinds zijn arrestatie geen publieke verklaringen meer heeft gegeven, heeft wel zijn excuses aangeboden aan de familieleden voor het verlies van de miljoenen dollars die ze bij hem hebben geïnvesteerd.

Volgens betrokkenen was Caspersen verslaafd aan het speculeren op de financiële markten en dat leidde tot dwangmatige handel, zo schetst de WSJ.

Rijke familie

Caspersen komt uit een welgestelde familie. Zijn vader Finn M.W. Caspersen stond bijna twee decennia lang aan het roer van de financieringsmaatschappij Beneficial Corp en vergaarde zijn fortuin toen dat bedrijf in 1998 voor 8,6 miljard dollar werd verkocht.

De familie bezit landgoederen in Rhode Island en Florida, en de oudere heer Caspersen was een vooraanstaand filantroop en sponsor van Republikeinse politici. In 2009 schoot Andrews vader, die aan leverkanker leed, zichzelf door het hoofd.

Met diploma's van Princeton University en Harvard Law School op zak ging Andrew Caspersen aan de slag bij Coller Capital, een van de grootste spelers in de obscure maar groeiende wereld van de handel in belangen in private investeringsfondsen.

In januari 2013 stapte Caspersen over naar Park Hill Group, destijds onderdeel van de private investeringsgigant Blackstone Group, waar hij werkte op de afdeling bekend als de "secundaire" groep. Deze afdeling hield zich bezig met het overtuigen van pensioenfondsen, hedgefondsen en andere investeerders om belangen in private investeringsfondsen te kopen.

Als partner bij Park Hill verdiende Caspersen miljoenen dollars. Daarnaast verkeeg hij uit het trustfonds van zijn familie elk jaar grote sommen geld, net als zijn broers en zussen.

Caspersen koesterde echter een geheim: hij kampte met wat hij later aan bekenden zou omschrijven als een ongezonde fixatie voor het plaatsen van grote weddenschappen op de markt. Hij maakte onder andere gebruik van aandelenopties, die hem in staat stelden om met beperkt kapitaal zeer risicovolle posities in te nemen.

Uitputting persoonlijk fortuin

Buiten medeweten van zijn familie en vrienden om hadden deze speculatieve handelsacties het persoonlijk fortuin van Caspersen afgelopen zomer grotendeels uitgeput en raakte hij op een zelfdestructief pad.

Caspersen richtte een lege vennootschap op onder de naam Irving Place III SPV. Die naam was vrijwel gelijk aan de naam van een investeringsvehikel die zijn werkgever Park Hill had opgezet. Hij gebruikte het briefpapier van Park Hill om fictieve documenten op te stellen en investeerders aan te trekken.

James McIntyre, een studievriend van Caspersen van Princeton, die bij hedgefonds Moore Capital werkte, was een van de slachtoffers. McIntyre regelde dat het liefdadigheidsfonds van Moore Capital 24,6 miljoen dollar investeerde bij Caspersen en zelf investeerde hij 400 duizend dollar.

Nadat Caspersen enkele maanden later opnieuw bij zijn studievriend aanklopte voor een investering van 20 miljoen dollar begon McIntyre achterdochtig te worden en eiste hij de eerdere investering terug.

Caspersen wist ook een andere studievriend, William Krusen, en ten minste twee van zijn broers en zijn moeder Barbara over te halen om te investeren. De familie investeerde in totaal meer dan 3 miljoen dollar.

Miljoenenschandaal

Bij private investeringsmaatschappij KKR & Co ving Caspersen echter bot. KKR besloot niet in te gaan op het verzoek van Caspersen om 50 miljoen dollar te investeren, omdat hij geen antwoord kon geven op de gedetailleerde vragen van het juridische team van de firma.

Ondanks die tegenslag ontving Caspersen miljoenen dollars uit andere bronnen. De aanklagers vermoeden dan ook dat de daadwerkelijke omvang van de fraude tientallen miljoenen dollars hoger ligt dan ze tot nu toe publiekelijk hebben verklaard, aldus de WSJ. Ze zijn echter nog bezig om de volledige omvang in kaart te brengen.