Ondanks de aanvankelijk lauwe koersreactie van het aandeel Apple op de introductie van een kleinere iPhone, lijkt de iPhone SE strategisch een slimme zet. 

Dat schrijft de website The Motley Fool, zelf overigens aandeelhouder van Apple.

De lancering van de vriendelijk geprijsde iPhone SE eind maart bracht analisten niet in vervoering. Ming-Chi Kuo van het Taiwanese handelshuis KGI Securities wees een week later op de lage marktpenetratie van 0,1 procent, en vroeg zich af of er voldoende vraag zou zijn vanuit China naar het toestel. De analist heeft het in het verleden vaak bij het rechte eind gehad met zijn voorspellingen over Apple.

De verkoop van de iPhone SE, die consumenten moet verleiden die de iPhone 6 te groot vinden, viel tegen in het eerste weekend dat het toestel beschikbaar was, meldden verschillende analisten. Zowel de iPhone 5s als iPhone 6 werden in het eerste weekend na hun lancering beter verkocht.

Dipje aandeel Apple

Ook beleggers legden aanvankelijk weinig enthousiasme aan de dag. Het aandeel Apple liet in de week na de aankondiging van het toestel een dipje zien, maar pakte daarna de stijgende lijn op die eind februari werd ingezet. Het rendement in 2016 is iets meer dan 4 procent, uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

The Motley Fool noemt het toestel 'een slimme strategische zet'. Uit ramingen van onderzoeksbureau Kantar Worldpanel ComTech komt naar voren dat 58 procent van de Amerikaanse iPhone-gebruikers een iPhone 5s of ouder toestel gebruikt. Het gros van deze smartphones wordt binnen een jaar vervangen. Voor deze gebruikers is de iPhone SE de ideale upgrade, aldus Kantar.

Het leeuwendeel van de analisten heeft een koopadvies afgegeven voor het aandeel Apple. In mei vorig jaar noteerde het aandeel een recordkoers van 132 dollar; afgelopen woensdag sloot Apple op 110,96 dollar.

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft het Amerikaanse technologiebedrijf vanwege het groeipotentieel zelfs uitgeroepen tot 'beste beleggingsidee', en krikte het koersdoel op van 140 naar 150 dollar.