Bedrijfswinsten staan wereldwijd onder druk. Daardoor stijgt de kans op een recessie, en is de recente opleving van aandelenmarkten onhoudbaar.

Dat zeggen onderzoekers van het Institute of International Finance (IIF), een overkoepelend orgaan van 500 financiële instituten uit 70 landen.

Zowel in de ontwikkelde wereld als opkomende markten slinken de bedrijfswinsten doordat de productiviteit aan de magere kant is, de vraag naar goederen en diensten zwak en bedrijven geen ruimte hebben om prijzen te verhogen.

Geen plek om uit te wijken

Doordat het wereldwijd tegenzit kunnen bedrijven op zoek naar winst bovendien nergens naar uitwijken. "Als de vraag op de thuismarkt tegenviel, kon voorheen een bedrijf dat buiten de grenzen compenseren. Nu is dat onmogelijk", zegt directeur Hung Tran van IFF in een interview met Bloomberg.

Een mondiale winstrecessie verhoogt de kansen op een economische recessie. Een zwakke economie duwt in de regel aandelenkoersen omlaag. Daarom denkt het IIF dat de recente opleving van aandelenmarkten op termijn onhoudbaar zal zijn.