Het eerste kwartaal van 2016 was het slechtste kwartaal ooit voor fondsmanagers die actief op zoek zijn naar de 'beste' aandelen.

Uit cijfers van Bank of America Merrilly Lynch is gebleken dat minder dan 1 op de 5 actieve fondsen die beleggen in grote bedrijven, het beter hebben gedaan dan de S&P 500-index in het afgelopen kwartaal, zo meldt CNBC.

Dat is de slechtste score sinds de Amerikaanse bank in 1998 met de metingen begon.

De brede S&P 500-index voor Amerikaanse aandelen steeg in de eerste drie maanden van het jaar met een krappe 1,4 procent. De meeste actieve beleggingsfondsen presteerden zwakker.

Slechte score

Voor actieve beleggingsfondsen die zich richten op groei-aandelen, was de score het zwakst. Slechts 6 procent van de fondsen wist de benchmark te verslaan.

De actieve fondsmanagers die zich richten op waarde-aandelen, ofwel aandelen die in hun ogen ondergewaardeerd zijn, deden het beter. Van hen wist 19,6 procent de benchmark te overtreffen.

De actieve beheerders van beleggingsfondsen die in andere fondsen beleggen (fund-of-funds), presteerden het minst zwak. Van hen deed 29 procent het beter dan de benchmark. De scores namen wel in elke maand van het eerste kwartaal verder af.

Alles beweegt tegelijk

Volgens beleggingsstrateeg Savita Subramanian van Bank of America Merrill Lynch was de slechte score van de actieve fondsmanagers het gevolg van een aantal factoren.

Zo was het volgens de beleggingsspecialist moeilijk om de benchmark te verslaan door de hoge mate van correlatie in de neergaande markt. Dat wil zeggen dat bijna alle aandelen tegelijkertijd in dezelfde richting bewogen, waardoor er geen ontsnapping mogelijk was.

De belangrijkste factor was volgens Subramanian echter de ongekende omkering van de markt in het eerste kwartaal: in de eerste weken van het jaar daalden aandelenmarkten zeer scherp, om vanaf medio februari weer hard omhoog te gaan.

Passieve fondsen

De slechte scores van de actieve fondsmanagers verklaren ook de aanhoudende populariteit onder beleggers van passieve fondsen. Deze zogenoemde Exchange Traded Funds (ETF) volgen tegen lage kosten de index en proberen de benchmark niet te verslaan.