De wereldwijde aandelenprijzen worden steeds gevoeliger voor schokken uit China. Alleen al de laatste vijf jaar is de impact van China verviervoudigd.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rapporteerde begin deze week over de invloed van opkomende markten op de aandelenprijzen wereldwijd. Die invloed wordt steeds groter en China gaat daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Op dit moment zijn veranderingen in de prijzen van beleggingen in opkomende markten al verantwoordelijk voor een derde tot 40 procent van de stijgingen en dalingen in wereldwijde aandeelprijzen en wisselkoersen.

Groei Chinese invloed

Die invloed zal groeien en dat komt vooral uit China, voorspelt het IMF. De internationale financieringsclub stelt dat China 'uniek' is binnen de opkomende markten.

Want nieuws over de economische groei van het Aziatische land heeft een belangrijke en steeds grotere impact op de wereldwijde aandelenprijzen, zegt het IMF. De laatste vier jaar verviervoudigde die invloed dus al, en die groei zal zich volgens het IMF voortzetten.

Integratie in financieel systeem

De groeiende impact van de Chinese markt heeft vooral te maken met het feit dat China steeds meer integreert in het wereldwijde financiële systeem. De Chinese munt yuan wordt steeds vaker gebruikt bij internationale transacties en Chinese banken lenen steeds meer uit aan buitenlandse bedrijven en vice versa.

"De verwachting is dat China's financiële integratie met de rest van wereld zal versnellen", voorspelt het IMF.

Het IMF roept beleidsmakers wereldwijd op om rekening te houden met de ontwikkelingen. "De feiten laten zien dat beleidsmakers op economische en politieke ontwikkelingen in opkomende markten moeten letten (...)", zegt IMF-econoom Gaston Gelos.