De juridische strijd tussen obligatiebedrijf Pimco en zijn voormalige topman Bill Gross is verder opgelaaid. Beide verwijten elkaar onprofessioneel gedrag.

Volgens Pimco, dat in handen is van de Duitse verzekeraar Allianz, had Gross in de maanden voorafgaand aan zijn plotselinge vertrek in 2014 al ontslagen kunnen worden wegens bedreiging van zijn collega's.

Pimco reageerde maandag officieel op een schadeclaim van topbelegger Gross, zo meldt de Financial Times. Bill Gross, die Pimco veertig jaar geleden oprichtte en bekend als 'koning onder de obligatiebeleggers, eist minimaal 200 miljoen dollar aan verloren bonussen en vergoedingen van zijn voormalige werkgever.

Een poging van Pimco om een rechtszaak te voorkomen mislukte vorige maand. De vermogensbeheerder riskeert nu een lange en potentieel pijnlijke reeks hoorzittingen en onthullingen over haar cultuur en beloningsbeleid.

Uitstroom kapitaal

Pimco heeft in de afgelopen maanden hard gewerkt om de uitstroom van klanten en kapitaal te stoppen die volgde op het verrassende vertrek van Gross in september 2014. Gross stapte na zijn vertrek over naar het veel kleinere Janus Capital waar hij werkt aan eerherstel van zijn reputatie als 'obligatiekoning'.

In de media werd het vertrek van Gross toegeschreven aan zijn veeleisende manier van leidinggeven. Zo botste hij onder meer met zijn beoogde opvolger Mohamed El-Erian. El-Erian vertrok in januari 2014 al bij Pimco, maar is nog altijd werkzaam als hoofdstrateeg bij moederbedrijf Allianz.

Eigen imago

Pimco geeft in de formele reactie op de claim van Gross aan alle gênante details bloot te zullen geven van de laatste "zelfdestructieve" maanden van Gross bij het bedrijf. Volgens Pimco was Gross vooral bezig met het beschermen van zijn eigen imago.

Om dat doel te bereiken ging Gross volgens Pimco door roeien en ruiten en vertoonde hij ontwrichtend en onaanvaardbaar gedrag. Ook hield hij zich niet aan de beslissingen van het management en probeerde Gross de carrières van El-Erian en anderen, die hij van verraad verdacht, te saboteren, en bedreigde hij zijn collega's.

Managerskliek

Gross diende in oktober 2015 een aanklacht in bij de rechtbank in Santa Ana vanwege de in zijn ogen ''onrechtmatige beëindiging'' van zijn arbeidsovereenkomst met Pimco. Volgens Gross werd hij de deur uitgewerkt bij Pimco door een ''managerskliek'' die uit was op een hogere bonus.

In de aanklacht zegt Gross in het belang van het bedrijf te zijn opgestapt en dat Pimco heeft toegezegd dat hij 20 procent van de jaarwinst zou krijgen.

Pimco beweert echter dat Gross ontslagen had kunnen worden als hij niet zelf was opgestapt. Ook zou Gross mondeling hebben erkend geen recht te hebben op een bonus als hij voor het einde van september zou stoppen. Gross stapte op 26 september 2014 over naar Janus Capital.