Europese aandelen deden het sinds 2003 niet zo slecht ten opzichte van Amerikaanse als in het afgelopen kwartaal.

Het eerste kwart van 2016 leverde groene cijfers op voor de grootste Amerikaanse aandelen, terwijl die in Europa juist flink rood kleurden, schrijft de beleggerssite Investment Week.

De Amerikaanse S&P 500-index staat sinds het begin van dit jaar ongeveer 3 procent in de plus. De Europese Stoxx 600 tekent voor veel minder florissante cijfers. In dezelfde periode daalde de waarde van de aandelen in deze index met ongeveer 8 procent.

Europa uit de gratie

De cijfers zijn een wending ten opzichte van 2015. Toen deden Europese aandelen het ten opzichte van de Amerikaanse beter dan ze in de voorgaande tien jaar hadden gedaan.

De boosdoeners voor Europa zijn vooral de banken, schrijft Investment Week. Die hebben ondanks de maatregelen van de Europese Centrale Bank te lijden vanwege de zorgen over de negatieve rente.

Amerikaanse aandelen profiteerden in onder meer van de zwakkere dollar ten opzichte van de euro, waardoor de mindere start van het jaar in maart meer dan goed werd gemaakt.

Een zwakke dollar wordt als positief gezien voor Amerikaanse bedrijven die exporteren of veel inkomsten hebben buiten de Verenigde Staten.

Jim Rogers kritisch

Opvallend genoeg ziet de Amerikaanse beursgoeroe Jim Rogers juist geen brood meer in de Amerikaanse aandelen. Hij verkocht recent aandelen in Facebook, Amazon, Netflix en Google, die volgens hem een terugval van de Amerikaanse aandelenmarkt maskeren, schrijft Financial Times.

Het advies van Rogers luidt om te investeren in de Chinese landbouw: "China zal bijna alles doen om de landbouw te ondersteunen. De Chinese overheid voorziet de boeren van flinke stimulansen", tekent Financial Times op uit Rogers' mond.

De beursgoeroe ziet voor investeerders toekomst in beleggen in bijvoorbeeld boerenland en restaurants en winkels in agrarische gebieden. Rogers: "De boeren zijn degenen die zullen floreren de komende dertig jaar, niet de fondsmanagers."