Wie belegt in Europese vastgoedfondsen, beleeft dit jaar weinig plezier aan Brits onroerend goed.

Onderzoeksbureau Morningstar stelde in opdracht van de site Fondsnieuws een lijstje op van Europese vastgoedfondsen die in het afgelopen jaar de beste rendementen hebben behaald.

Op een termijn van drie jaar zijn de rendementen positief, maar voor dit jaar is het resultaat ietwat teleurstellend.

SSGA Europe ex UK Index Real Estate fonds presteerde volgens Morningstar het minst zwak en wist in het afgelopen jaar de verliezen beperkt te houden. Het fonds noteerde in de eerste twee maanden van dit jaar een min van 2,9 procent.

Nummer twee in de lijst, het SNS Euro Vastgoedfonds, dook verder in het rood. Beleggers in het fonds kregen in de eerste maanden van 2016 een negatief rendement van 6,2 procent te verwerken. DD Property Fund verloor 6,4 procent.

Britse vastgoedmarkt

Opmerkelijke conclusie uit de lijst van Morningstar is dat de fondsen die het minst slecht presteren een onderweging in de portefeuille hebben voor het Verenigd Koninkrijk. SSGA Europe belegt zelfs helemaal niet in Brits vastgoed.

Brits vastgoed presteert dan ook niet zo goed. Volgens het onderzoeksbureau is er in deze vastgoedmarkt een correctie gaande, nadat er jarenlang torenhoge rendementen werden behaald. "Sinds 2011 overtrof het rendement van het Verenigd Koninkrijk dat van geheel Europa in ieder kalenderjaar," aldus analist Ronald van Genderen van Morningstar tegenover Fondsnieuws.

In de jaren tussen 2012 en 2014 werden volgens Morningstar rendementen gerealiseerd van tussen de 20 en 34 procent. Daar is nu geen sprake meer van.

Uit cijfers van indexuitgever EPRA blijkt dat de FTSE EPRA / NAREIT UK, een leidende index voor Britse vastgoedfondsen, in afgelopen drie maanden een negatief rendement boekte van maar bijna 16 procent. Ter vergelijking: de index voor Europees vastgoed, exclusief Britse vastgoedaandelen, steeg in dezelfde periode ruim  twee procent.

Grote fondsen

Van Gesteren van Morningstar signaleert tegenover Fondsnieuws dat grotere vastgoedfondsen zich dit jaar "relatief positief" onderscheiden, terwijl het in de afgelopen jaren vooral de kleinere aandelen waren die bovengemiddeld presteerden.

De vergelijking van Morningstar is gebaseerd in koersinformatie over de eerste twee maanden van dit jaar. Sommige vastgoedfondsen uit de lijst van Morningstar lijken sinds eind februari de weg naar boven te hebben gevonden.

Uit gegevens van Bloomberg blijkt bijvoorbeeld dat het SSGA Europe ex UK Index Real Estate fonds in maart met 7,5 procent steeg, terwijl het SNS Euro Vastgoedfonds en DD Property afgelopen maand tussen de vijf en zeven procent meer waard werden.