Er is ophef ontstaan over de financiering van The Wolf of Wall Street. De makers van de succesvolle beursfilm kregen geld uit Maleisië, zegt The Wall Street Journal.

Zes jaar duurde het om de financiering voor de beursfilm 'The Wolf of Wall Street' rond te krijgen. De filmmakers konden de benodigde middelen lange tijd niet bij elkaar krijgen. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek.

Het productiebedrijf Red Granite Pictures sprong in de bres en investeerde miljoenen dollars in de misdaadkomedie over de voormalige effectenmakelaar Jordan Belfort, die duizenden beleggers oplichtte en zelf bijna ten onder ging aan drank, seks en drugs.

Maleisië

Maar waar haalde Red Granite het miljoenenbudget vandaan?  Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal is er reden aan te nemen dat het vermogen van een Maleisisch investeringsfonds kwam.

Het fonds werd opgericht door premier Najib Razak van Maleisië om de lokale economie aan te jagen. Het geld ging echter niet naar de economie, maar kwam via een dubieuze omweg terecht in Hollywood, zo stelt de zakenkrant.

Volgens The Wall Street Journal vermoeden fiscale rechercheurs uit zeker twee landen dat er in totaal 155 miljoen dollar is doorgesluisd naar via diverse ondernemingen op de Britse Maagdeneilanden. Het vermogen ging naar Red Granite Pictures, dat werd opgericht door de stiefzoon van premier Razak.

Luxe feesten

Met het geld van Red Granite werd niet alleen de film geproduceerd: ook werden luxueuze feesten georganiseerd. Hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio zou een royaal verjaardagscadeau hebben gekregen van Red Granite.

Red Granite zelf ontkent geld te hebben ontvangen van het staatsfonds en zegt volledig mee te werken aan het strafrechtelijke onderzoek dat in Amerika tegen het bedrijf loopt. Ook andere landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bestuderen vermeende fraude en witwaspraktijken bij Red Granite.