De naam doet anders vermoeden, maar de MSCI World Index is bij lange na geen afspiegeling van de hele beleggingswereld.

De MSCI World Index bestaat uit bijna 1.650 aandelen en geeft toegang tot zo'n 85 procent van de waarde van de beursgenoteerde bedrijven in de wereld. Maar een compleet beeld van diezelfde wereld geeft de index niet, schrijft onderzoeksbureau Morningstar.

Een groot deel van de wereld wordt niet meegenomen, het zijn alleen de van oudsher economisch ontwikkelde landen die voorkomen in de index. In totaal zijn dat er 23. Een prominente rol is er daarin vooral voor de Verenigde Staten, met een weging van bijna 60 procent.

China

Ruimte voor de opkomende economieën is er helemaal niet in de 'wereldwijde' index, terwijl deze landen de economische groei van de afgelopen jaren voor een groot gedeelte dragen.

De opvallendste afwezige is China, na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld, maar helemaal niet vertegenwoordigd in de wereldindex.

Als je op een andere manier naar de cijfers kijkt, blijkt de MSCI Wereldindex helemaal niet zo werelds te zijn.

Tegenover het feit dat 85 procent van de totale waarde van beursgenoteerde bedrijven wordt gedekt, staat namelijk dat de 1.649 aandelen in de index maar 3,7 procent zijn van de in totaal 44.000 aandelen van beursgenoteerde bedrijven in de wereld.

Grote aandelen

De MSCI World Index focust vooral op grote beursbedrijven, waardoor een belangrijk onderdeel van de beleggingswereld buiten beeld blijft, zoals small caps, aandelen van kleinere beursgenoteerde ondernemingen.

De marktkapitalisatie van het kleinste bedrijf in de wereldindex is nog altijd 435 miljoen euro, aldus Morningstar.

Voor wie graag wel de hele wereld in ogenschouw wil nemen en bijvoorbeeld meer small caps in zijn portefeuille wil hebben, is het aan te raden om verder te kijken dan de wereldindex alleen, signaleert Morningstar. Een alternatief zou dan de MSCI All Country Index kunnen zijn, die ook in de opkomende markten belegt.