De overeenkomsten tussen succesvol beleggen en succesvol ondernemen zijn legio. Wat beleggers kunnen leren van ondernemers en vice versa.

In zijn uit 1949 stammende klassieker The Intelligent Investor over succesvol beleggen noemt de Amerikaanse econoom en belegger Ben Graham vier zakelijke principes die iedere belegger ter harte zou moeten nemen. Dat schrijft de website Vintage Value.

Graham wordt mede door zijn toonaangevende beleggingsboeken wel eens de belangrijkste beleggingsadviseur van de twintigste eeuw genoemd. Hij mag onder meer Warren Buffett tot zijn bewonderaars rekenen.

1)Weet wat iets waard is

Een ondernemer moet de waarde van de goederen of diensten kennen die hij verkoopt, net als de prijs van de grondstoffen nodig om ze te produceren.

Voor beleggen geldt hetzelfde principe. Beleggers zouden geen buitenissige rendementen moeten najagen, tenzij ze net zo goed weten wat een belegging waard is als een ondernemer de prijs van zijn koopwaar kent.

2)Zoek eerlijke en competente managers

Een ondernemer moet alleen iemand de leiding van zijn bedrijf toevertrouwen als diens prestaties meetbaar zijn, of er uitzonderlijke redenen zijn om te veronderstellen dat het om een integer en bekwaam persoon gaat.

Hetzelfde is van toepassing op mensen die jouw geld beleggen, zoals fondsmanagers. Wie in individuele aandelen belegt, zou dezelfde criteria moeten loslaten op de directeur van het bedrijf waarvan je aandelen koopt.

3)Blijf weg van zaken waarmee je weinig kunt winnen en veel verliezen

Als het onduidelijk is of een product of dienst winstgevend is, begin er dan niet aan. Laat de cijfers hun werk doen en niet de emoties, is de les voor beleggers.

Als na een grondige analyse en serieus rekenwerk de feiten over een bepaalde belegging voor zich spreken, heb dan geloof in je oordeel.

4)Durf te handelen op basis van de feiten

Je hebt niet gelijk omdat het gros van de beleggers met je meebeweegt en ook niet ongelijk als je een roepende in de woestijn bent. Maak een keuze als je de achterliggende cijfers kent en blijf daarbij. Durven handelen op basis van kennis en analyse is de meest belangrijke deugd voor een belegger.