Bill Gross: speculeren met negatieve rente is dom

Obligatiebeleggers die speculeren met negatieve rentes, kunnen niet rekenen. Ook spaarders en aandelenbeleggers wacht het zuur.

Dat schrijft 's werelds meest bekende obligatiebelegger Bill Gross in zijn jongste beleggingsprognose.

Gross heeft bij vermogensbeheerder Pimco jarenlang aan het roer gestaan van 's werelds grootste obligatiebeleggingsfonds.

In het geval van obligaties met een negatieve rente betalen beleggers de uitgevende partij geld om hem of haar geld te mogen lenen.

Toch denken sommige beleggers rendement te maken door de obligaties met een negatieve rente vóór de afloopdatum op de beurs te verkopen.

Wat hierbij meespeelt is de verwachting dat de rente verder zal dalen. Want als de rente daalt, stijgen obligatiekoersen in de regel. Het idee is dus om winst te boeken op een verwachte waardestijging van de obligatie.

Iemand verliest

Het is volgens Gross een kwestie van tijd voordat dit spel beleggers met verliezen opzadelt. De eigenaar van een obligatie met een negatieve rente maakt aan het einde van de looptijd immers een gegarandeerd negatief rendement. Er is uiteindelijk dus altijd iemand die het verlies moet nemen.

De verliezen zullen stevig zijn doordat circa 30 tot 40 procent van het schuldpapier uitgegeven door ontwikkelde landen wordt verhandeld tegen een negatieve rente. In Japan gaat het om circa driekwart van het schatkistpapier.

Aandelen

Ook beleggers in aandelen en spaarders wacht het zuur, waarschuwt Gross. "Als een obligatiebelegger geld verliest dan zal een aandelenbelegger beduidend minder rendement maken, of misschien geld verliezen. Ook een bank, verzekeraar, pensioenfonds en uiteindelijk kleine spaarders houden niets over als geld niets oplevert."

Tenzij de groei van de wereldeconomie en inflatie terugkeren naar een niveau dat het voor de centrale banken mogelijk maakt om de rente te verhogen, zal het met financiële markten bergafwaarts gaan, waarschuwt Gross. 

Voor de Verenigde Staten is volgens de obligatie-expert  een groei van 4 tot 5 procent nodig in 2017 en voor de eurozone 2 tot 3 procent.

Tip de redactie