Beleggers vrezen Trump, Brexit en terrorisme

Ondanks de herstelrally in de afgelopen weken is het vertrouwen onder beleggers afgenomen. Vooral de angst voor politieke risico's is sterk.

Volgens een maandelijkse vertrouwenspeling van de bank Lloyds onder vermogende beleggers is het vertrouwen van beleggers in maart gedaald tot het laagste niveau sinds maart 2013, meldt Investment Week.

De onderzoekers merken op dat het sentiment mogelijk achter is gebleven bij de markt, doordat de forse koersafstraffing in de eerste weken van het jaar nog vers in het geheugen van veel beleggers zit.

Maar er liggen ook risico's op de loer die een bedreiging vormen voor de rest van het jaar, waaronder het referendum in het Verenigd Koninkrijk over het EU-lidmaatschap op 23 juni.

Brexit en Trump

Hoewel fondsmanagers erkennen dat het referendum voor onzekerheid zorgt in de markt, kijken zij vooral uit naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

"Beleggers moeten zich niet te veel bekommeren om het EU-referendum en zich meer richten op de mogelijkheid dat Donald Trump de volgende Amerikaanse president wordt", zegt de fondsbeheerder Richard Woolnough tegen Investment Week.

Ook de Economist Intelligence Unit (EIU) ziet een overwinning van Trump als één van de tien grootste risico's voor de wereld. De onderzoekers van EIU verwachten echter niet dat Trump Hillary Clinton zal verslaan in de strijd om het Witte Huis.

Het risico van Trump als president van de VS wordt door de EIU wel hoger ingeschat dan het gevaar van een Brexit.

De impact van een mogelijk presidentschap van Trump is volgens de EIU echter moeilijk in te schatten. Dit komt vooral doordat Trump weinig details geeft over het beoogde beleid en voortdurend van mening verandert.

Volgens Mohamed El-Erian, de belangrijkste economisch adviseur van de Duitse verzekeraar Allianz, vormt de mogelijkheid van een presidentschap van Trump het moeilijkste scenario voor beleggers, vooral omdat het zeldzaam is dat een presidentskandidaat geen duidelijke steun van zijn partij heeft.

Politieke dreiging

Folker Hellmeyer, hoofdanalist bij Bremer Landesbank, stelt in een interview met Finanzen.net dat de belangrijkste verstorende factor voor de positieve onderliggende trend op aandelenmarkten in de geopolitieke sfeer ligt. 

De analist van de Duitse bank is in fundamenteel opzicht redelijk positief over aandelen. "De wereldeconomie groeit met pakweg drie procent, waarbij de waardering van aandelen op basis van koers-winstverhoudingen iets onder het historische gemiddelde ligt."

Maar politieke ontwikkelingen kunnen het positieve beeld makkelijk verstoren. "We hebben nog steeds een zeer ondoorzichtige situatie in het Midden-Oosten, ook in Oekraïne is de situatie nog niet opgelost. De mogelijkheid van escalatie in deze regio's blijft aanwezig. Bovendien is de dreiging van het internationaal terrorisme sterk groeiende", aldus Hellmeyer.

Tip de redactie