Zo probeert China zeepbel vastgoedmarkt te temmen

De forse stijging van huizenprijzen in onder meer Shanghai wijst op de vorming van een bubbel op de Chinese woningmarkt. 

In de afgelopen twaalf maanden zijn de huizenprijzen in Shenzhen en Shanghai met respectievelijk 57 en 21 procent gestegen.

De flinke prijsstijging is mede veroorzaakt door maatregelen van de overheid om investeringen in woningen te stimuleren, de lage rente, een toename van het aantal ongereguleerde financieringsmaatschappijen (ook wel schaduwbanken genoemd), en een gebrek aan alternatieve investeringsmogelijkheden.

Grotere eigen bijdrage

Zoals dat vaker gaat, trapt de Chinese overheid zelf op de rem, nadat eerder woninginvesteringen werden aangemoedigd. Sinds vrijdag is een aantal nieuwe maatregelen van kracht.

Volgens het door de Chinese staat gerunde persbureau Xinhua moeten kopers in Shanghai die al een eigen huis hebben, nu een aanbetaling doen van ten minste 50 procent bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Dat is 10 procentpunt meer dan voorheen.

Daarnaast willen de autoriteiten het aanbieden van bepaalde kredietverleningsdiensten door ontwikkelaars en woningcorporaties aan kopers verbieden.

Kopers van buiten de stad moeten tevens aantonen dat zij in de afgelopen vijf jaar inkomstenbelasting en premies voor sociale verzekeringen in de stad hebben betaald. Voorheen gold deze eis voor een tijdsperiode van twee jaar.

Gu Jinshan, de directeur van de commissie huisvesting en stedelijke ontwikkeling van Shanghai, verklaarde dat de strengere beperkingen zijn ingevoerd om de prijsstijgingen te beteugelen. Die zouden het gevolg zijn van "irrationele emoties", speculatie en illegale praktijken van sommige bedrijven en instanties.

Shenzhen

De autoriteiten in de stad Shenzhen, waar de woningmarkt erg krap is, kondigden vrijdag gelijksoortige maatregelen aan om de speculatieve krachten te beteugelen.

Iedereen die in de afgelopen twee jaar een hypotheek heeft afgesloten, of die op zoek is naar een tweede woning in de stad, moet nu een aanbetaling doen van ten minste 40 procent om een ​​extra hypotheek te krijgen.

Financiële risico's

De autoriteiten hebben ook strengere maatregelen genomen om te waken tegen de financiële risico's in de vastgoedsector.

Zo mogen financiële instellingen, waaronder online financieringsmaatschappijen en aanbieders van kleinere kredieten geen 'margin'-kredieten meer verlenen aan huizenkopers. Dat zijn leningen waarbij bijvoorbeeld een aandelenportefeuille als onderpand wordt gebruikt.

De verstrekking van dergelijke leningen leidde in 2015 tot een crash op de Chinese aandelenmarkt. 

De vraag blijft of de strengere beperkingen op investeringen in woningen daadwerkelijk zullen helpen. De autoriteiten zullen waarschijnlijk met meer maatregelen moeten komen om de verdere opbouw van financiële risico's in de Chinese vastgoedmarkt te verminderen.

Tip de redactie