Myanmar heeft unieke beurs met één aandeel

Beleggers kunnen sinds afgelopen vrijdag handelen op de beurs van Myanmar. In één aandeel.

De Yangon Stock Exchange opende drie maanden geleden al de deuren, maar afgelopen vrijdag maakte het eerste bedrijf pas z'n beursdebuut.

De eer was weggelegd voor First Myanmar Investment, één van de grootste ondernemingen van Myanmar. Het bedrijf investeert vooral in ondernemingen die zich richten op vastgoed, financiële diensten en de gezondheidszorg.

Van een traditionele beursgang was niet bepaald sprake. Er werden volgens zakenzender CNBC enkel bestaande aandelen, waar beleggers zich al eerder schriftelijk op hadden ingeschreven, naar de beurs gebracht. First Myanmar haalde geen vers kapitaal op.

Overzichtelijke beurs

De eerste beursgang bleek een succes. Bijna 113.000 aandelen wisselden vrijdag van eigenaar, waardoor First Myanmar Investment tegen het einde van de dag bijna twintig procent meer waard was geworden. Het aandeel boekte maandag wederom winst.

Het volgende bedrijf staat ook al klaar om een beursgang te maken: Thilawa SEZ Holdings. De onderneming zwaait de scepter in een nieuwe industriële zone in Myanmar, die deels door de overheid en deels door een Japans consortium wordt geëxploiteerd.

Vooralsnog kunnen alleen inwoners van Myanmar handelen op de plaatselijke beurs. Of dit in de toekomst zal veranderen, is vooralsnog onduidelijk.

Zo wordt door zakenzender CNBC de invloed van de Myanmar Economic Bank genoemd als een van de mogelijke obstakels bij het openstellen van de beurs voor buitenlandse beleggers. De bank heeft een belang van 51 procent in de Yangon Stock Exchange.

Economische hervormingen

Myanmar heeft vijftig jaar lang geen beurs gehad. In de afgelopen decennia stond de economie van het Zuidoost-Aziatische land onder druk, toen het leger er met harde hand regeerde. In 2011 werd formeel een einde gemaakt aan het militaire bestuur van het land.

Op 8 november 2015 haalde De Nationale Liga voor Democratie (NLD) bij de verkiezingen een absolute meerderheid in beide kamers van het parlement. Sindsdien zijn er door de vertrekkende regering enkele economische hervormingen doorgevoerd, waarvan de opening van de Yangon Stock Exchange er één is.

Op 30 maart neemt een nieuwe regering van de NLD, de partij van de voormalige oppositieleidster Aung San Suu Kyi, formeel het landsbestuur over.

Tip de redactie