'Meer overnames mogelijk voor Wicky-maker Refresco'

Het Rotterdamse sap- en softdrinkbedrijf Refresco heeft ruimte voor meer overnames, na de inlijving van zijn Limburgse collega DIS.

Dat stellen analisten in een reactie op de dinsdag aangekondigde overname van blikjes- en flesjesvuller DIS uit Sittard door het beursgenoteerde Refresco Gerber.

Zelf is Refresco Gerber onder meer bekend van de Wicky-limonade, maar het Rotterdamse bedrijf richt zich in feite op twee markten.

Aan de ene kant is Refresco een leverancier van huismerken voor bijvoorbeeld supermarkten; daarnaast regelt het bedrijf de productie voor merkdranken.

In totaal verwerkt Refresco zo'n 6 miljard liter per jaar voor de levering van sap, frisdranken en water op de Europese markt, waarbij de Benelux en Duitsland elk goed zijn voor een aandeel van ruim 20 procent in de omzet.

Met de overname van collega DIS voor 72 miljoen euro voegt Refresco Gerber zo'n 300 miljoen liter aan de jaarproductie toe. De productie neemt hierdoor met zo'n 5 procent toe op jaarbasis.

Refresco ook biervuller

Nieuw is dat Refresco actief wordt op de markt voor alcoholische dranken, aangezien DIS ook blikjes vult voor regionale en internationale bierbrouwers.

Volgens analist Alan Vandenberghe van KBC Securities betaalt Refresco Gerber niet overdreven veel voor DIS.

De prijs van 7,5 keer het bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen (ebitda) is exclusief verwachte kosten- en verkoopvoordelen. Als je die meerekent, zakt de overnameprijs naar ongeveer 5,9 keer het operationele resultaat.

De analist van KBC Securities merkt verder op dat Refresco begin deze maand pakweg 250 miljoen euro beschikbaar had voor overnames. Met de 72 miljoen euro die nu wordt betaald voor DIS blijft er dus ruimte voor meer overnames.

KBC hanteert een kopen-advies voor het aandeel Refresco Gerber met een koersdoel van 19 euro.

Duurzaamheid

Analisten van SNS Securities zijn iets voorzichtiger.

In een reactie op de overname stelt SNS Securities dat het aandeel van 'co-packaging', ofwel de productie voor merkdranken, door de overname van DIS toeneemt tot ongeveer 25 procent van de omzet van Refresco. Dat is volgens SNS gunstig, maar een hoger aandeel van merkproductie blijft gewenst.

Verder moet Refresco Gerber meer stappen zetten op het gebied van duurzaamheid (verpakking, suikergehalte dranken) om de lange-termijngroei te borgen, vindt SNS Securities.

Voorlopig houden de analisten van SNS Securities een koersdoel van 16,2 euro aan voor het aandeel. Dinsdagochtend noteerde het aandeel Refresco Gerber 2,5 procent hoger op 15,3 euro.

Tip de redactie