Koperprijzen zijn sinds medio januari gestegen. Maar dat is niet noodzakelijk een teken dat China, de grootste afnemer ter wereld, aan de beterende hand is.

China is goed voor pakweg de helft van de mondiale verkoop van koper. De prijs- en verkoopontwikkeling van het metaal, dat veel industriële toepassingen kent, wordt vaak gezien als indicatief voor de polsslag van de Chinese economie.

Sinds medio januari is de prijs van koper zo'n 15 procent gestegen. Maar het is gevaarlijk om daaruit de conclusie te trekken dat het beter gaat met de Chinese economie, zo stellen experts tegenover zakenkrant The Wall Street Journal.

Stijging koperprijs

Handelaren wijzen erop dat vooral technische factoren de koperprijs ondersteunen. Zo blijkt dat recente koperimporten van China hoofdzakelijk in opslagdepots in Shanghai belanden en dus niet voor de industriële productie worden ingezet.

Het aanvullen van de voorraadniveaus in China heeft verschillende redenen. Koper wordt afgerekend in dollars en de recente stijging van de Chinese yuan ten opzichte van de dollar maakt het relatief voordelig voor Chinese handelaren om nu koper in te slaan.

Een andere reden voor de recente prijsstijging is een prijsverschil tussen kopervoorraden in warenhuizen van de London Metal Exchange en kopervoorraden in Shanghai. De voorraden van de Londense koperbeurs waren recentelijk iets goedkoper. Dat maakte het lucratief voor handelaren om in te spelen op het prijsverschil met Shanghai, aldus The Wall Street Journal.

De koperprijs van de afgelopen weken zou daarom geen goede indicator zijn van de activiteit van de Chinese industrie, stellen onder meer analisten van Barclays tegenover de zakenkrant.

Onrust Chili

Een andere 'technische factor' die de koperprijs op de korte termijn kan beïnvloeden, is arbeidsonrust Chili, zo signaleert de site Oilprice.com.

Eerder deze week heeft de Chileense koepel van werknemers in de koperindustrie opgeroepen tot verzet tegen plannen van de regering om stakingsmogelijkheden van vakbonden te beperken.

Chili is de grootste koperproducent ter wereld. Uitval van het aanbod uit dat land kan van invloed zijn op de kopermarkt.