De pensionering van de eerste golf Amerikaanse babyboomers veroorzaakt dit jaar een beurscrash, denkt een Amerikaanse beursgoeroe.

Amerikaanse babyboomers zijn een groot risico voor de beurs, zegt Robert Kiyosaki in een interview met website MarketWatch.

De Amerikaanse multimiljonair is auteur van het in 1997 verschenen Rich Dad Poor Dad, met 26 miljoen verkochte exemplaren in 106 landen en 51 talen een bestseller op het gebied van personal finance.

Kiyosaki heeft niet alleen fortuin gemaakt als boekenschrijver, maar ook met vastgoedbeleggingen. Donald Trump en Oprah Winfrey behoren tot zijn bewonderaars.

De Verenigde Staten tellen ruim 76 miljoen babyboomers: mensen die tussen 1946 en 1964 zijn geboren. Deze naoorlogse generatie heeft veelal met aandelen persoonlijke pensioenpotjes opgebouwd, die dit jaar stevig moeten worden aangesproken, verwacht Kiyosaki.

De behoefte aan cash bij Amerikaanse babyboomers is volgens de geldexpert zelfs de opmaat tot een verkoopgolf op de beurs. "De spaarrente is praktische nihil en rendementen van aandelen zijn bescheiden, doordat koersen aan de hoge kant zijn."

Domino beurscrash

Verkoopdruk van Amerikaanse babyboomers die contanten nodig hebben voor hun levensonderhoud, raakt in de visie van Kiyosaki beurzen wereldwijd.

In de doemvisie van Kiyosaki kan een kettingreactie starten bij aandelenbeurzen van grondstoffenexporterende landen zoals Australië en Canada, waarna de rest van de wereld volgt.

Kiyosaki raadt beleggers aan om een 'financiële ark' te bouwen tegen de naderende zondvloed op de beurs, met daarin wat goud of zilver. Ook beleggingen die inkomsten opleveren zoals dividendaandelen of vastgoed verdienen daarin een plekje.

De bestsellerauteur krijgt bijval van technische analisten de Zwitserse bank UBS, die beleggers aanraden nog deze week hun winst te nemen op de S&P 500. De belangrijkste graadmeter van Amerikaanse aandelen is sinds februari met 12 procent gestegen en heeft zijn top bereikt.

De analisten voorzien in het tweede kwartaal een 'significante correctie' van de Amerikaanse beurs, gedreven door aandelen van techbedrijven en de grondstoffensector.