De zoektocht van beleggers naar rendement is er door de negatieve rente in Europa en de toegenomen marktrisico's niet eenvoudiger op geworden. Diverse fondshuizen spelen daar handig op in.

Vermogensbeheerder Schroders, die in totaal 425 miljard euro aan vermogen onder beheer heeft, kondigde woensdag aan een nieuw fonds te lanceren.

Het fonds, dat de naam Schroder GAIA II NGA Turnaround draagt, is volgens de vermogensbeheerder het eerste liquide fonds dat belegt in zogenoemde "distressed" effecten. Dat zijn financiële instrumenten in een bedrijf dat dicht bij een faillissement is of momenteel door een faillissementsproces gaat.

Distressed effecten kunnen bestaan ​​uit gewone en preferente aandelen, bankschuld, handelsvorderingen en bedrijfsobligaties. Door hun waardevermindering als gevolg van een faillissement zijn dergelijke effecten vaak aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een koopje en bereid zijn om ​​risico te lopen.

De logica achter deze investering is dat de situatie van het bedrijf niet zo slecht is als de markt gelooft en dat het bedrijf zal overleven of dat er bij liquidatie genoeg geld overblijft om de oorspronkelijke investering te dekken.

Het nieuwe fonds van Schroders wordt extern beheerd door hedgefondsmanager George Putnam III, oprichter van New Generation Advisors (NGA) dat zich al 26 jaar toelegt op beleggingen in distressed effecten, en biedt beleggers een alternatieve beleggingsmogelijkheid om de diversificatie van hun portefeuille te versterken.

Alternatieve beleggingen

Het idee is dus dat het gaat om beleggingen die geld opleveren, los van de huidige ontwikkeling van aandelen- en obligatiemarkten.

Een vergelijkbare gedachte valt te bespeuren bij vermogensbeheerder Franklin Templeton Investments. Die kondigde deze week de lancering van een flexibel obligatiefonds aan dat is ontworpen om absolute rendementen te behalen in de huidige moeilijke vastrentende markten.

Het Franklin Alpha Bond Fund komt, afhankelijk van de goedkeuring van de Britse financiële toezichthouder, in april beschikbaar voor investeerders in het Verenigd Koninkrijk.

Met zogenoemde alternatieve beleggingsstrategieën proberen fondsbeheerders beleggers een uitweg te bieden, als aandelen- en obligatiemarkten weinig perspectief lijken te bieden.

Belangrijk punt voor de belegger is wel dat hij zich daarbij volledig overgeeft aan de kundigheid van de fondsmanager en vaak beperkt zicht heeft op de risico's. Zoals bij alle beleggingen geldt ook hier: de belofte op méér rendement gaat doorgaans gepaard met méér risico.