Door de forse stijging van de goudprijs in de afgelopen weken rijst de vraag of dit het moment is om zilver te kopen. De prijs van zilver is namelijk flink achtergebleven bij de goudprijs.

De goudprijs is dit jaar al met zo'n 17 procent gestegen en de prijs van zilver met bijna 11 procent. Dit zorgt ervoor dat de zogenoemde goud-zilverratio momenteel op 79 staat.

De ratio wordt berekend door de prijs van goud te delen door de prijs van zilver, op basis van gelijke hoeveelheden. De huidige goud-zilverratio ligt ongeveer twee keer boven het gemiddelde over de afgelopen honderd jaar.

Onderwaardering zilver

De ratio, die kan dienen als een indicator om te bepalen wanneer men de edelmetalen moeten kopen of verkopen, tikte recent het hoogste niveau aan sinds de financiële crisis in 2008. Ongeveer vijf jaar geleden stond de goud-zilverratio op 35.

De onderwaardering van zilver zou ervoor kunnen zorgen dat goud-zilververhouding zal dalen de komende maanden en jaren. Dat kan betekenen dat de goudprijs daalt, terwijl de zilverprijs gelijk blijft, of dat de zilverprijs harder stijgt dan de goudprijs.

"Het is mogelijk dat het duurdere edelmetaal goud terrein prijsgeeft ten opzichte van zijn goedkopere neefje zilver", verklaarde Adrian Ash, hoofdresearch bij BullionVault, tegen Marketwatch.  Volgens Ash is inflatie beter voor zilver dan voor goud. Centrale banken zijn volgens hem vastbesloten om het gemiddelde prijspeil omhoog te krijgen. Zowel zilver als goud worden vaak gebruikt als bescherming tegen inflatie.

Industriële vraag

De Bank of Japan en de Europese Centrale Bank (ECB) behoren tot de centrale banken die via negatieve rentes de economie proberen aan te jagen. Een sterkere economie kan daarbij ook leiden tot een grotere vraag naar industriële metalen zoals zilver.

Volgens Mark O'Bryne, hoofdresearch bij ColdCore, is zilver niet alleen "ondergewaardeerd" ten opzichte van goud, maar vooral ten opzichte van aandelen, obligaties en vastgoed. O'Byrne adviseert beleggers dan ook om in plaats van goud te verkopen de posities in aandelen, obligaties en vastgoed af te bouwen en zilver te kopen.

"Zilver blijft aantrekkelijk op de huidige niveaus en zal waarschijnlijk de verrassende outperformer zijn in 2016", aldus O'Byrne. Het gebruik van zilver door de industrie zal er volgens hem voor zorgen dat de goud-zilverratio geleidelijk zal dalen tot het gemiddelde over de afgelopen honderd jaar, dat rond de 40 ligt.