Verzekeraar Delta Lloyd geeft via een claimemissie nieuwe aandelen uit. Het aandeel wordt vanaf donderdag los van het claimrecht verhandeld.

Delta Lloyd worstelt met nieuwe, strengere internationale regels voor de financiële buffers van verzekeraars. Om aan de veilige kant te zitten geeft Delta Lloyd, na een stevige discussie met morrende aandeelhouders, voor ongeveer 650 miljoen euro nieuwe aandelen uit.

Woensdag werden de voorwaarden van de claimemissie bekend. Hierbij krijgen zittende aandeelhouders als eerste het recht om nieuwe aandelen te kopen.

De zogenoemde claimrechten zijn vanaf donderdag verhandelbaar op de beurs en de claimemissie sluit op 7 april.

Claimemissie Delta Lloyd

Bij een claimemissie krijgen zittende aandeelhouders het recht om nieuwe aandelen te kopen. In het geval van Delta Lloyd geeft elk oud aandeel recht op een claim op een nieuw aandeel.

Hoe werkt zo’n claimemissie? Van belang hierbij is de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen, die is op 2,85 euro per nieuw aandeel vastgesteld.

Verder telt de oude waarde van het aandeel Delta Lloyd mee. Delta Lloyd rekent zelf met de slotkoers van het aandeel van afgelopen maandag. Die lag op 6,03 euro. Maar woensdagochtend zakte het aandeel bij de opening van de beurs licht naar een niveau van 5,87 euro. We nemen deze koers als uitgangspunt.

Ook het aantal oude en nieuwe aandelen en de ruilverhouding van één op één zijn van belang. Delta Lloyd verdubbelt het aantal uitstaande gewone aandelen met 227.567.943 stuks.

Ex-claimprijs aandeel

Met bovengenoemde variabelen kun je de zogenoemde theoretische ex-claimprijs berekenen. Dat wil zeggen: wat het aandeel waard zou moeten zijn als het claimrecht is losgekoppeld van de waarde van het aandeel.

Er komen ruim 227 miljoen nieuwe aandelen Delta Lloyd bij, wat betekent dat de winst van Delta Lloyd over meer aandelen verdeeld moet worden. In principe hoort daar een lagere koers bij.

Als je de formule voor de ex-claimprijs hanteert, is het aandeel Delta Lloyd theoretisch ongeveer 4,36 euro waard na de emissie, dus ongeveer 1,51 euro minder dan dan de koers van 5,87 euro van woensdagochtend.

­­­Waarde claim Delta Lloyd

Ook voor de waarde van het claimrecht bestaat een formule. Aangezien de ruilverhouding 1 op 1 is, wordt de waarde van het claimrecht gelijk aan de theoretische waarde van het aandeel ex-claim (4,36 euro) min de uitgifteprijs voor de nieuwe aandelen van 2,85 euro. Dat is precies 1,51 euro.

Daarmee is de cirkel rond, aangezien de theoretische waarde ex-claim (4,36 euro) en de waarde van het claimrecht (1,51) samen gelijk zijn aan de koers van 5,87 euro.

Dividend Delta Lloyd

Voor beleggers wil Delta Lloyd een dividend van 130 miljoen euro uitkeren. Verdeeld over het aantal aandelen na de emissie komt dit neer op ongeveer 0,29 euro per aandeel.

Zet je het dividend per aandeel af tegen de theoretische waarde van het aandeel ex-claim van 4,36 euro, dan ligt het dividendrendement op ongeveer 6,5 procent.