De grootste bedrijven van Ierland beginnen het effect van de verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie nu al te voelen.

Door de bezorgdheid over de uitkomst van het Britse referendum in juni is het Britse pond al 10 procent in waarde gedaald ten opzichte van de euro sinds november vorig jaar. Dat is pijnlijk voor Ierse bedrijven die veel zaken doen met het Verenigd Koninkrijk.

Ongeveer 60 procent van de Ierse bedrijven die goederen in het buitenland verkopen, heeft al last gehad van waardedaling van het pond ten opzichte van de euro, zo meldt persbureau Bloomberg.

Britse inkomsten Ryanair

De Ierse budgetmaatschappij Ryanair, landbouwbedrijf Origin Enterprises, drankenproducent C&C en Bank of Ierland behoren volgens vermogensbeheerder Investec tot de grootste potentiële verliezers bij een verdere daling van het Britse pond.

Ryanair haalt ongeveer 27 procent van de omzet uit het Verenigd Koninkrijk. Bij een daling van het pond wordt Britse omzet omgerekend in euro's minder waard voor Ryanair.

Kenny Jacobs, hoofd marketing bij Ryanair, liet onlangs in een interview met Bloomberg Television weten "geen onmiddellijke" impact te verwachten van een Brexit.

Op de middellange en lange termijn zal een vertrek van het VK uit Europa volgens hem wel enige onzekerheid creëren. Een studie van de London School of Economics wees onlangs uit dat Ierland het meest zal worden getroffen door een Brexit.

Eenheid EU

Volgens Guillermo Hermida, een fondsmanager bij CaixaBank Asset Management in Madrid, staat door het mogelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk de samenhang van de Europese Unie op het spel, zo zegt hij tegen Bloomberg.

Een scheur in het blok zal volgens hem het vertrouwen van investeerders in de zwakkere EU-landen ondermijnen. Ook Ierland behoort volgens Hermida tot deze landen.

Niet alleen slecht

Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan volgens de National Treasury Management Agency (NTMA), het Ierse overheidsorgaan voor de uitgifte van staatsleningen, ook voordelen opleveren.

Dublin is volgens het Ierse schuldagentschap de 'logische keuze' voor financiële bedrijven die overwegen te verhuizen na een Brexit. "Naar schatting zal zo'n 6 miljard euro aan directe buitenlandse investeringen naar Ierland stromen in het geval van een Brexit", zo citeert Bloomberg uit een recente presentatie van het schuldagentschap.

Verder hebben niet alle Ierse bedrijven last van de waardedaling van het Britse pond. Gokbedrijf Paddy Power Betfair, investeringsgroep DCC en Grafton, een leverancier van bouwmaterialen, zouden volgens Investec zelfs kunnen profiteren van een Brexit. Deze drie bedrijven rapporteren hun resultaten in ponden.